banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Хан Аспарух (679 – 700)
Категория: История
Автор: Радослав Петров

Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава.
Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка:
Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица.
Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник.
Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия.
С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни.
Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава.

Научете повече за...
- ...прабългарите
- ...основаването на българската държава
- ...наследника на хан Аспарух - хан Тервел
- ...именника на българските ханове

Коментари
Автора - 10.06.2008
Ако питаш всеки един българин, знае ли кой е Есгерих и кой е Аспарух, познай какъв ще е отговора ? Не твърдя, че 681 г. е поставено началото на Българската държава, но че от тогава тя се развива в тази посока, в която ни е позната и днес.
сфенд - 14.06.2008
а бе цялата история е измислена няма никакъв аспарух нито пък кубрат всички са приказни герои
Владимир Помаков - pomak@abv.bg - 05.06.2008
Това е фантасмагорията, съчинена от Шаф арик, Иречек, Васил Златарски и плеядата негови ученици-последователи, която за съжаление не толкова, че е лъжа и измислица, но е нанесла най-непоправимите вреди на българската национална кауза (доколкото е имало такава) и на българския национален дух. Личност на име Аспарух се спожменава само веднъж в трудовете на Теофан и е без никаква връзка нито с Есперих (Есгерих) от т.нар "Именник на българските князе" нито с мирния договор сключен между император Константин Погонат и българите през 679, 680 или 681 г. сл. Христа и смятан съвсем неоснователно за основополагащ българската държава (Първа българска държава).
Цанев - 21.07.2008
Аз съм българин и считам за основател на своята държава Аспарух, мразя ви турчоля, които промивате мозъка на народа ни всеки божи ден с простотиите си и найстина се уповавам на деня когато делото на хилядите български войводи, смели хора, родолюбци ще успее!!! ДОРИ АКО ТРЯБВА ОРЪЖИЕ ПАК СРЕЩУ ВИ ДА НАДИГНЕМы И ГЛАВИТЕ СИ ДА ЗАГУБИМ - ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!! СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ!!!
БЪЛГАРИН - 08.08.2008
БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК...
stareca1960 - 07.09.2008
Историята я знаем такава каквато е изгодна на управляващите и на някои фанатици.Всеки народ вярва на измислиците си и ние също не правим изключение. Предполагам че България я е имало на Балканите много време преди признаването и през 681г.
владо - 10.09.2008
България Надъ Всичко !!!
Мариян Георгоев Димитров - 25.09.2008
Всички в тази държава се правим на големи разбирачи по история.Мисля си че вместо да спорим за глупости от рода на:реална личност ли е хан Аспарух,кога е основана България и какви са по произход българите,е по добре да си почитаме великите личности в историята ни и да правим така че Отечеството ни да върви напред.Другото са хвърлени сили на вятъра!
KpEMuKoBcu - 30.10.2008
Турчоляги какво правите в България?Нали много си обичате Турция ае къш там.Знам че искате да сте в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА,а не в някаква Азиятска провинция ама не се срамувайте.Не сте вие виновни че държавата ви не струва.
az - 26.11.2008
abe kude pi6e za han kubrat?????????????
йоан - 28.11.2008
а къде има снимки
pavka_97 - 06.12.2008
ooo v daskalo 6te praq proekt za vladetelite na pliska tuka ima mnogo info
Петиьо - 11.12.2008
Хан Аспарух е стращно смещен.
сиана - 26.12.2008
мноо интересна история
annamimi_24 - 28.12.2008
Аспарух е велик българин тук има много информация за всичко препоръчвам този сайт на всички
fhkb - 28.12.2008
http://kataklizam.mondozoo.com
diana - 02.01.2009
az priemam he trqva sys uvajenie da se otnasqme kym tezi xora zashtoto sa izvyrshili dela za koito nikoi ot nas daje nqma da pomisli da napravi
preslava - 11.01.2009
pishete poveche za vladetelite deeeeeeeee pls
preslava - 11.01.2009
she vi popitam neshto? prez koq godina e osvobodena bulgarskata durjava??? pishete komentarcheta???
viktoriq - 20.01.2009
daite snimki te me intervat!!!
ростислово - 15.02.2009
много е интересничко
Nedko - 22.02.2009
mnogo e qk
princes - 08.03.2009
god mi e kato go 4eta
sakura_977 - 11.03.2009
мисля, че е добре
Авитохол - 17.03.2009
Абе ти петиьо-пу-тиьо и вие есфенд и памуков да си одите иэ анадола
makebulgar - 17.03.2009
www.bulgaria-is-alive.com
ЕВГЕНИ - 10.04.2009
НАИ ВЕЛИКИА НАШ ВЛАДЕТЕЛ
sa6o - 14.04.2009
'o nerazumni yurode za6to se sramuva6 da se nare4e6 blgarin' triabva da sme gordi 4e sme potomci na yuvigi kan asparuh
Nikolay - 16.04.2009
Kak moje tozi ciganin da e osnoval BG
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
xan 6i6man - 14.05.2009
mama vi da eba az tuska i ciganska ako az sam na vlat 6te vi izbiq si4kite 6te vi nadena sas kol vav gaza mama vi da eba az mrasna islqmiska 6te izmrete si4kite
kuku - 06.07.2009
Басиииииииииииии колко рацизъм :((((((((((
ивана - 26.09.2009
.....................................
IvChEtYy - 24.11.2009
tvaa hi4 ne go biva az znam pove4e za Asparyx :D
mar4a_1999 - 28.11.2009
mnogo qko
ma6ka - 28.11.2009
az znam pove4e za han asparuh
Соломон - 01.12.2009
Четете sparotok.blog.bg и ще разберете кои сме ние, от къде идваме и за къде сме се запътили. Сегашната ни "история" е измищльотина на великоруските крадци на истинската българска история.
калоян - 04.01.2010
хан Кубрат е бил много хубав и много силен
ИВА - 08.01.2010
Народ,който не помни и не тачи историята и героите си е обречен на гибел.Засрамете се-българите са били велик народ-опознайте историята си,българи!!!От нас тръгват много народи!Със или без чалматите ние ще бъдем...и ще пребъдем,но само ако съхраним всички достойнства в себе си!И ще успеем-ЗАЩОТО САМО НИЕ ИМАМЕ ЧЕСТТА ДА СЕ НАРЕЧЕМ Б Ъ Л Г А Р И!
hso - 10.01.2010
Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. samo gluposti
viki simonova - 21.01.2010
tezi dumi koito pro4etox bqxa istina i sam go 4ela v drugi knigi.naistina vi pozdravqvam.
stefi - 30.01.2010
I love you
Maria - 01.02.2010
mnogo e interesno
demograph - 14.02.2010
Цанев, Момче младо. Защо се инатиш на истината да си по-значим и славен от колкото милостиво ти отпускат българомрази..?
valq ivanova - 12.03.2010
bravo za vsqko va6e staranie malko sa horata koito pi6at istinata takava kakvato e bila.
садсаас - 11.04.2010
КАН АСПАРУХ!!!!!!
vencislav ivanov - 12.05.2010
ASPARYX e sazdatelq na Balgariq a tyrciq e bila sega e i 6te bade nai golemiq vrak na maika Balgariq po vsq4eski na4in sa se opitvali da ni iztriqt ot liceto na zemqta i kato religiq i kato narod i kato cennosti ni6to xybavo nesme videli ot tyrciq -za6to dasi mislq 4e 6te vidq?
Stilqn - 15.05.2010
abe spored men vsi4ko koeto e napisano e vqrno
Йордан - 05.06.2010
Много вярни неще прочетох тука но едно се пропуска а това е че ние имаме присъствие от 450 г.педи христа че царя на Ломбардия взима със себе си при отеглянето авари и разни други включително и българи а те са 3000.А в тоследствие 1543 при възкачването на на новия кмет на Милано вече са 30000,представете си в наши дни колко са в Италия областа Ломбардия?????В последствие вече като държава се описва нашето начало 681 г.като основател е Аспарух(Исперих,Есперих това е според намерения летопис на българските князеаа)и това е според визатиските хроники.Да не забравяме че когато сме били в хунската държава(а ние сме си хуни),българи са отишли в Кореа и според китайски историци те са я създали,и други в Япония и сега са видими разликите в ръста на северняците и южняците.Значи излиза че ни има като корени населения на 2 континета от преди 2000 години и сме основатели на много държави от великия преход от Азия към Европа.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят.
никол - 06.10.2010
всички сме хора да ви еба майката
жйхмрйг - 09.11.2010
Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и син на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. Научете повече за... - ...прабългарите - ...основаването на българската държава - ...наследника на хан Аспарух - хан Тервел - ...именника на българските ханове Коментари Автора - 10.06.2008 Ако питаш всеки един българин, знае ли кой е Есгерих и кой е Аспарух, познай какъв ще е отговора ? Не твърдя, че 681 г. е поставено началото на Българската държава, но че от тогава тя се развива в тази посока, в която ни е позната и днес. сфенд - 14.06.2008 а бе цялата история е измислена няма никакъв аспарух нито пък кубрат всички са приказни герои Владимир Помаков - pomak@abv.bg - 05.06.2008 Това е фантасмагорията, съчинена от Шаф арик, Иречек, Васил Златарски и плеядата негови ученици-последователи, която за съжаление не толкова, че е лъжа и измислица, но е нанесла най-непоправимите вреди на българската национална кауза (доколкото е имало такава) и на българския национален дух. Личност на име Аспарух се спожменава само веднъж в трудовете на Теофан и е без никаква връзка нито с Есперих (Есгерих) от т.нар "Именник на българските князе" нито с мирния договор сключен между император Константин Погонат и българите през 679, 680 или 681 г. сл. Христа и смятан съвсем неоснователно за основополагащ българската държава (Първа българска държава). Цанев - 21.07.2008 Аз съм българин и считам за основател на своята държава Аспарух, мразя ви турчоля, които промивате мозъка на народа ни всеки божи ден с простотиите си и найстина се уповавам на деня когато делото на хилядите български войводи, смели хора, родолюбци ще успее!!! ДОРИ АКО ТРЯБВА ОРЪЖИЕ ПАК СРЕЩУ ВИ ДА НАДИГНЕМы И ГЛАВИТЕ СИ ДА ЗАГУБИМ - ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!! СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИН - 08.08.2008 БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК... stareca1960 - 07.09.2008 Историята я знаем такава каквато е изгодна на управляващите и на някои фанатици.Всеки народ вярва на измислиците си и ние също не правим изключение. Предполагам че България я е имало на Балканите много време преди признаването и през 681г. владо - 10.09.2008 България Надъ Всичко !!! Мариян Георгоев Димитров - 25.09.2008 Всички в тази държава се правим на големи разбирачи по история.Мисля си че вместо да спорим за глупости от рода на:реална личност ли е хан Аспарух,кога е основана България и какви са по произход българите,е по добре да си почитаме великите личности в историята ни и да правим така че Отечеството ни да върви напред.Другото са хвърлени сили на вятъра! KpEMuKoBcu - 30.10.2008 Турчоляги какво правите в България?Нали много си обичате Турция ае къш там.Знам че искате да сте в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА,а не в някаква Азиятска провинция ама не се срамувайте.Не сте вие виновни че държавата ви не струва. az - 26.11.2008 abe kude pi6e za han kubrat????????????? йоан - 28.11.2008 а къде има снимки pavka_97 - 06.12.2008 ooo v daskalo 6te praq proekt za vladetelite na pliska tuka ima mnogo info Петиьо - 11.12.2008 Хан Аспарух е стращно смещен. сиана - 26.12.2008 мноо интересна история annamimi_24 - 28.12.2008 Аспарух е велик българин тук има много информация за всичко препоръчвам този сайт на всички fhkb - 28.12.2008 http://kataklizam.mondozoo.com diana - 02.01.2009 az priemam he trqva sys uvajenie da se otnasqme kym tezi xora zashtoto sa izvyrshili dela za koito nikoi ot nas daje nqma da pomisli da napravi preslava - 11.01.2009 pishete poveche za vladetelite deeeeeeeee pls preslava - 11.01.2009 she vi popitam neshto? prez koq godina e osvobodena bulgarskata durjava??? pishete komentarcheta??? viktoriq - 20.01.2009 daite snimki te me intervat!!! ростислово - 15.02.2009 много е интересничко Nedko - 22.02.2009 mnogo e qk princes - 08.03.2009 god mi e kato go 4eta sakura_977 - 11.03.2009 мисля, че е добре Авитохол - 17.03.2009 Абе ти петиьо-пу-тиьо и вие есфенд и памуков да си одите иэ анадола makebulgar - 17.03.2009 www.bulgaria-is-alive.com ЕВГЕНИ - 10.04.2009 НАИ ВЕЛИКИА НАШ ВЛАДЕТЕЛ sa6o - 14.04.2009 'o nerazumni yurode za6to se sramuva6 da se nare4e6 blgarin' triabva da sme gordi 4e sme potomci na yuvigi kan asparuh Nikolay - 16.04.2009 Kak moje tozi ciganin da e osnoval BG http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009 http://samoistina.at.ua/ xan 6i6man - 14.05.2009 mama vi da eba az tuska i ciganska ako az sam na vlat 6te vi izbiq si4kite 6te vi nadena sas kol vav gaza mama vi da eba az mrasna islqmiska 6te izmrete si4kite kuku - 06.07.2009 Басиииииииииииии колко рацизъм :(((((((((( ивана - 26.09.2009 ..................................... IvChEtYy - 24.11.2009 tvaa hi4 ne go biva az znam pove4e za Asparyx :D mar4a_1999 - 28.11.2009 mnogo qko ma6ka - 28.11.2009 az znam pove4e za han asparuh Соломон - 01.12.2009 Четете sparotok.blog.bg и ще разберете кои сме ние, от къде идваме и за къде сме се запътили. Сегашната ни "история" е измищльотина на великоруските крадци на истинската българска история. калоян - 04.01.2010 хан Кубрат е бил много хубав и много силен ИВА - 08.01.2010 Народ,който не помни и не тачи историята и героите си е обречен на гибел.Засрамете се-българите са били велик народ-опознайте историята си,българи!!!От нас тръгват много народи!Със или без чалматите ние ще бъдем...и ще пребъдем,но само ако съхраним всички достойнства в себе си!И ще успеем-ЗАЩОТО САМО НИЕ ИМАМЕ ЧЕСТТА ДА СЕ НАРЕЧЕМ Б Ъ Л Г А Р И! hso - 10.01.2010 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. samo gluposti viki simonova - 21.01.2010 tezi dumi koito pro4etox bqxa istina i sam go 4ela v drugi knigi.naistina vi pozdravqvam. stefi - 30.01.2010 I love you Maria - 01.02.2010 mnogo e interesno demograph - 14.02.2010 Цанев, Момче младо. Защо се инатиш на истината да си по-значим и славен от колкото милостиво ти отпускат българомрази..? valq ivanova - 12.03.2010 bravo za vsqko va6e staranie malko sa horata koito pi6at istinata takava kakvato e bila. садсаас - 11.04.2010 КАН АСПАРУХ!!!!!! vencislav ivanov - 12.05.2010 ASPARYX e sazdatelq na Balgariq a tyrciq e bila sega e i 6te bade nai golemiq vrak na maika Balgariq po vsq4eski na4in sa se opitvali da ni iztriqt ot liceto na zemqta i kato religiq i kato narod i kato cennosti ni6to xybavo nesme videli ot tyrciq -za6to dasi mislq 4e 6te vidq? Stilqn - 15.05.2010 abe spored men vsi4ko koeto e napisano e vqrno Йордан - 05.06.2010 Много вярни неще прочетох тука но едно се пропуска а това е че ние имаме присъствие от 450 г.педи христа че царя на Ломбардия взима със себе си при отеглянето авари и разни други включително и българи а те са 3000.А в тоследствие 1543 при възкачването на на новия кмет на Милано вече са 30000,представете си в наши дни колко са в Италия областа Ломбардия?????В последствие вече като държава се описва нашето начало 681 г.като основател е Аспарух(Исперих,Есперих това е според намерения летопис на българските князеаа)и това е според визатиските хроники.Да не забравяме че когато сме били в хунската държава(а ние сме си хуни),българи са отишли в Кореа и според китайски историци те са я създали,и други в Япония и сега са видими разликите в ръста на северняците и южняците.Значи излиза че ни има като корени населения на 2 континета от преди 2000 години и сме основатели на много държави от великия преход от Азия към Европа.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката
донна вярваите за това което написах - 10.11.2010
знам че хан аспарух е бил знаимо и много смел тои създал нашата българия същност няма да повярвате но тои е жив защото видях снимка на хан аспарух и после видях самият хан аспарух исках малко информация от самия хан аспарух но тои ми каза да не казвам затова не казваите на много хора това беше
Диана - 13.11.2010
Цанев, ако още следиш форума бих искал да пообщуваме малко повече. freedom_for_bulgaria@abv.bg
денис - 16.11.2010
зномкътъ ни стровъ!!!
ivet - 31.12.2010
han asparuh se znae o6te 4e e sazdal balgariq prez 681g
onka - 31.12.2010
ne bih kazala 4e e interesno
тиха - 02.01.2011
той е най великия наш владетел! Затова на бъларските книги за владетели той е на първо място! Отгърнеш за мек книгата и ето, първо четеш за не кой друг , а за АСПАРУХ!!!!!!!!!!!!!!! Трябва да го обичате и почитате и не на пос ледно място да го ОВАЖАВАТЕ защото той е създал най великата държава БЪЛГАРИЯ!!! аз го обичам и уважавам както трябва и вие смен АСПАРУХ ОБИЧАМЕТЕ!!!!!!!!! !!!!!! !!!
гтк - 02.01.2011
ишкишснщшксн
gabriela - 02.01.2011
xan asparux e sazdal darjavaa prez 681godina
danii - 12.01.2011
Xei xora obr6tam se kam vas za da se zamislite i da vidite za6to dnes ste tukk aa za6too vseki den kato stavate sutrin ne i spomenavame imaenata ili pone edin den decata v u4ili6tee da slu6att u4itelq si po istoriq zada nau4at a gledat kak da zapalqt cigara !!! az 6te otgovoraq za6toto sme neblagodarnii Obi4ate Blgariq no na dumii no dnes sme tuk zaradi tezii koitoo q spoasiha obedinete se i se pomolete za blgariq i zatehnite spasitelii !!
hera - 12.01.2011
naistina ako se zamislim horata ne ni e grija za blgariqqq !!! otpadacitee ne se sabirat a sa avrqni v gazavii vie ste ludii ludii
iana - 07.02.2011
abe hubavo pi6e za asparuh ama men mi trqbvat plemenata s koito se e sdrujil
Dani - 09.03.2011
az imam vupros po istoriq koga asparuh osnoval bulgarskata darjava
нана мизуки - 03.05.2011
много благодария помогнахте ми много
лора - 03.05.2011
хан аспарух е бил много грозен.
мини - 03.05.2011
Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава
каролина - 03.05.2011
тиха не е права ,защото българия не е най великата държава. вси4ко е мръасно. циганите си изхвърлят боклуците.сатават само убийства.каква велика даржава сме.никаква.оби4ам само планините.изкам да живея на друго място.където е по 4исто
boiko parvanov - 15.05.2011
mrazia vsi4ki mangali i amydji
xakan - 25.06.2011
ironi4no e 4e sızdatelya na Bılgarskata darjava e ot turski koren a sega vijdam 4e ima bılgari koito ne go priyemat i se mamyat sebesi i drugite hora okolo sebesi i Tursite nikoga ne sa asimilirali Bılgarite ako be6e taka sled 500 gd nyam6e da ima nito edin Bılgarin i v Osmanskata imperiya polojeniyeto na Bılgarite e bilo mnogo po dobre kolkoto sega i nezabravyate 4e Tursite ne vi vijdat kato vragove i nevi mrazyat (Siviya vılk i mi6kata:)
emo35 - 10.09.2011
death for turkishs.bulgaria nad vsi4ko.skin or die
аз сам пичага - 18.09.2011
здрасти хора мноо яка биография :D
ElsitYuY - 19.09.2011
da napraoo nali kak moje chovek da tarsi nqkva kratka informaciq za han asparuh i to da ti izleze takava tapotiqq
aleksandar - 28.09.2011
mnogoe xubavo da znaesh
tatyna - 11.10.2011
mnogo
fgrtfhg - 27.10.2011
totalno :*
Данаил - 28.10.2011
Хан Аспарух - основател на Прабългарската държава. Първият наш владетел, поставил въжделенията на един народ документално с подпис и печат.първото средише това е Базиликата в първата столица - Плиска. Много е красива! Винаги когато съм там се вдъхновявам! Усещам духът му! Вятърът който ме гали свисти като меча му!От тук започва всичко за нас Българите. Дори и преди това е имало наши предци по тези земи, но не са били организирани под формата на държава.Гордея се, че съм негов потомък и никога няма да замина в чужбина! Милиарди да ми дават на месец - НИКЙОГА! Защото ДУХЪТ НА АСПАРУХ Е ЦАЛОТО БОГАТСТВО! ТОЙ НЕ СЕ КОПУВА И НЕ СЕ ПРОДАВА! САМО МОЖЕ ДА СЕ УСЕЩА!!!
karakonjoli - 02.11.2011
love
karakonjoli - 02.11.2011
Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава.
§#$tar№1#§ - 29.12.2011
мноо гот,а?
§#$tar№1#§ - 29.12.2011
мноо гот,а?
иорданка - 05.01.2012
трябва да има повече информация
йорданка - 05.01.2012
извинете место йорданка написаx иоданка
иорданка - 05.01.2012
Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи.Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държаваХан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и син на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. Научете повече за... - ...прабългарите - ...основаването на българската държава - ...наследника на хан Аспарух - хан Тервел - ...именника на българските ханове Коментари Автора - 10.06.2008 Ако питаш всеки един българин, знае ли кой е Есгерих и кой е Аспарух, познай какъв ще е отговора ? Не твърдя, че 681 г. е поставено началото на Българската държава, но че от тогава тя се развива в тази посока, в която ни е позната и днес. сфенд - 14.06.2008 а бе цялата история е измислена няма никакъв аспарух нито пък кубрат всички са приказни герои Владимир Помаков - pomak@abv.bg - 05.06.2008 Това е фантасмагорията, съчинена от Шаф арик, Иречек, Васил Златарски и плеядата негови ученици-последователи, която за съжаление не толкова, че е лъжа и измислица, но е нанесла най-непоправимите вреди на българската национална кауза (доколкото е имало такава) и на българския национален дух. Личност на име Аспарух се спожменава само веднъж в трудовете на Теофан и е без никаква връзка нито с Есперих (Есгерих) от т.нар "Именник на българските князе" нито с мирния договор сключен между император Константин Погонат и българите през 679, 680 или 681 г. сл. Христа и смятан съвсем неоснователно за основополагащ българската държава (Първа българска държава). Цанев - 21.07.2008 Аз съм българин и считам за основател на своята държава Аспарух, мразя ви турчоля, които промивате мозъка на народа ни всеки божи ден с простотиите си и найстина се уповавам на деня когато делото на хилядите български войводи, смели хора, родолюбци ще успее!!! ДОРИ АКО ТРЯБВА ОРЪЖИЕ ПАК СРЕЩУ ВИ ДА НАДИГНЕМы И ГЛАВИТЕ СИ ДА ЗАГУБИМ - ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!! СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИН - 08.08.2008 БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК... stareca1960 - 07.09.2008 Историята я знаем такава каквато е изгодна на управляващите и на някои фанатици.Всеки народ вярва на измислиците си и ние също не правим изключение. Предполагам че България я е имало на Балканите много време преди признаването и през 681г. владо - 10.09.2008 България Надъ Всичко !!! Мариян Георгоев Димитров - 25.09.2008 Всички в тази държава се правим на големи разбирачи по история.Мисля си че вместо да спорим за глупости от рода на:реална личност ли е хан Аспарух,кога е основана България и какви са по произход българите,е по добре да си почитаме великите личности в историята ни и да правим така че Отечеството ни да върви напред.Другото са хвърлени сили на вятъра! KpEMuKoBcu - 30.10.2008 Турчоляги какво правите в България?Нали много си обичате Турция ае къш там.Знам че искате да сте в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА,а не в някаква Азиятска провинция ама не се срамувайте.Не сте вие виновни че държавата ви не струва. az - 26.11.2008 abe kude pi6e za han kubrat????????????? йоан - 28.11.2008 а къде има снимки pavka_97 - 06.12.2008 ooo v daskalo 6te praq proekt za vladetelite na pliska tuka ima mnogo info Петиьо - 11.12.2008 Хан Аспарух е стращно смещен. сиана - 26.12.2008 мноо интересна история annamimi_24 - 28.12.2008 Аспарух е велик българин тук има много информация за всичко препоръчвам този сайт на всички fhkb - 28.12.2008 http://kataklizam.mondozoo.com diana - 02.01.2009 az priemam he trqva sys uvajenie da se otnasqme kym tezi xora zashtoto sa izvyrshili dela za koito nikoi ot nas daje nqma da pomisli da napravi preslava - 11.01.2009 pishete poveche za vladetelite deeeeeeeee pls preslava - 11.01.2009 she vi popitam neshto? prez koq godina e osvobodena bulgarskata durjava??? pishete komentarcheta??? viktoriq - 20.01.2009 daite snimki te me intervat!!! ростислово - 15.02.2009 много е интересничко Nedko - 22.02.2009 mnogo e qk princes - 08.03.2009 god mi e kato go 4eta sakura_977 - 11.03.2009 мисля, че е добре Авитохол - 17.03.2009 Абе ти петиьо-пу-тиьо и вие есфенд и памуков да си одите иэ анадола makebulgar - 17.03.2009 www.bulgaria-is-alive.com ЕВГЕНИ - 10.04.2009 НАИ ВЕЛИКИА НАШ ВЛАДЕТЕЛ sa6o - 14.04.2009 'o nerazumni yurode za6to se sramuva6 da se nare4e6 blgarin' triabva da sme gordi 4e sme potomci na yuvigi kan asparuh Nikolay - 16.04.2009 Kak moje tozi ciganin da e osnoval BG http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009 http://samoistina.at.ua/ xan 6i6man - 14.05.2009 mama vi da eba az tuska i ciganska ako az sam na vlat 6te vi izbiq si4kite 6te vi nadena sas kol vav gaza mama vi da eba az mrasna islqmiska 6te izmrete si4kite kuku - 06.07.2009 Басиииииииииииии колко рацизъм :(((((((((( ивана - 26.09.2009 ..................................... IvChEtYy - 24.11.2009 tvaa hi4 ne go biva az znam pove4e za Asparyx :D mar4a_1999 - 28.11.2009 mnogo qko ma6ka - 28.11.2009 az znam pove4e za han asparuh Соломон - 01.12.2009 Четете sparotok.blog.bg и ще разберете кои сме ние, от къде идваме и за къде сме се запътили. Сегашната ни "история" е измищльотина на великоруските крадци на истинската българска история. калоян - 04.01.2010 хан Кубрат е бил много хубав и много силен ИВА - 08.01.2010 Народ,който не помни и не тачи историята и героите си е обречен на гибел.Засрамете се-българите са били велик народ-опознайте историята си,българи!!!От нас тръгват много народи!Със или без чалматите ние ще бъдем...и ще пребъдем,но само ако съхраним всички достойнства в себе си!И ще успеем-ЗАЩОТО САМО НИЕ ИМАМЕ ЧЕСТТА ДА СЕ НАРЕЧЕМ Б Ъ Л Г А Р И! hso - 10.01.2010 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. samo gluposti viki simonova - 21.01.2010 tezi dumi koito pro4etox bqxa istina i sam go 4ela v drugi knigi.naistina vi pozdravqvam. stefi - 30.01.2010 I love you Maria - 01.02.2010 mnogo e interesno demograph - 14.02.2010 Цанев, Момче младо. Защо се инатиш на истината да си по-значим и славен от колкото милостиво ти отпускат българомрази..? valq ivanova - 12.03.2010 bravo za vsqko va6e staranie malko sa horata koito pi6at istinata takava kakvato e bila. садсаас - 11.04.2010 КАН АСПАРУХ!!!!!! vencislav ivanov - 12.05.2010 ASPARYX e sazdatelq na Balgariq a tyrciq e bila sega e i 6te bade nai golemiq vrak na maika Balgariq po vsq4eski na4in sa se opitvali da ni iztriqt ot liceto na zemqta i kato religiq i kato narod i kato cennosti ni6to xybavo nesme videli ot tyrciq -za6to dasi mislq 4e 6te vidq? Stilqn - 15.05.2010 abe spored men vsi4ko koeto e napisano e vqrno Йордан - 05.06.2010 Много вярни неще прочетох тука но едно се пропуска а това е че ние имаме присъствие от 450 г.педи христа че царя на Ломбардия взима със себе си при отеглянето авари и разни други включително и българи а те са 3000.А в тоследствие 1543 при възкачването на на новия кмет на Милано вече са 30000,представете си в наши дни колко са в Италия областа Ломбардия?????В последствие вече като държава се описва нашето начало 681 г.като основател е Аспарух(Исперих,Есперих това е според намерения летопис на българските князеаа)и това е според визатиските хроники.Да не забравяме че когато сме били в хунската държава(а ние сме си хуни),българи са отишли в Кореа и според китайски историци те са я създали,и други в Япония и сега са видими разликите в ръста на северняците и южняците.Значи излиза че ни има като корени населения на 2 континета от преди 2000 години и сме основатели на много държави от великия преход от Азия към Европа.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката
йорданка - 05.01.2012
ьан аспаруx е наи беликия българин
йорданка - 05.01.2012
Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и син на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката
RALICA - 12.03.2012
az mislq 4e han asparuh e edin velik voin
Борис Борисов - 02.05.2012
Не се напъват много-много сегашните ученици да учат...За какво да си говорим като и нета драскат на маймуница и с правописни грешки
melissa - 27.07.2012
iskam da popitam ne6to? znam koı i koga e sızdal Bılgarıya.za6to sa nari4ali Asparuh HAN.tazi duma ot kıde idva????
левски - 13.10.2012
даа велика история велики владетели и хора,жалко че сега бъпгарите сме най долните на света,защото нямаме умни управници,враговеса на собствения народ и държава,несани виновни турците и циганите,още малко и българия няма дая има жалко,,,,,,,,,,,тези детосе мислят за горди напразно,,,,,циганчесъм ще казват,,,ако станат левски и аспарух щени избият като мухи,,,,
Галина - 13.11.2012
Как може да кажете,че Хан Аспарух е някакъв измислен герой, или пък някой от другите велики владетели на България.Ние трябва да сме благодарни точно на тези владетели,защото те са запазили името България,запазили са този род и родина,в която живеем сега и можем само да бъдем горди от това да се наречем БЪЛГАРИ! Трябва да се гордеем с българската история и българските владетели дали основата на тази държава!!! Защо трябва да се учим от едни прости цигани? Нима те са по-умни от нас? Ние можем да бъдем силен народ, само ако сме горди с историята си и я съхраняваме!
гЕРГАНА ПАРВАНОВА - 29.11.2012
НЯМАШЕ НУЖДА ДА ПИШЕТЕ ТОЛКОВА МНОГО БЕЗМИСЛЕНИ РАБОТИ ТРАБВАШЕ САМО НАЙ- ВАЖНОТО НИТО
гЕРГАНА ПАРВАНОВА - 29.11.2012
ХОРА НИЩО НЕ РАЭБРАХ ОТ ТОЭИ ТЕКСТ.
RANKO - 09.12.2012
A niakoi znaeli kak se e kazvala Balgaria predi da ia narekat Balgaria, i na koi bog sme se klaniali?
калеб - 10.12.2012
много итересен факт за хан аспарух
румяна - 31.12.2012
Според мен хан Аспарух е много добър владетел.Той създава българската държава през 681година.
penka petrova - 04.01.2013
e bati tupiq trxtt
станимир - 07.02.2013
има много хора,които са слепи и не искат едн такажа историа.преди много години един друг велик българин е написал.защо се срамиш да се наре4еш българин...на тези хора ще им кажа 4е ве4е границите са отворени могат да отидат кадето пожелаят,но пове4е да не се връщат в държавата,която не признават.преди извесно време Тодор Живков пусна ;турците; да си отидат в държавата от която мислеха,4е са и после се върнаха разплакани.те си мислеха,4е ще ги приемат с хляб и сол а бяха пратени ж пустинните области на турция.вярно 4е българия е бедна страна но е стигнала до това си положение поради други полити4ески икономи4ески пре4ини.българският лев е бил силна валута в западна европа няма пленени български знамена.България е унищожена след 2 св.воина от така наре4ените комунисти.комунизма като идея е много хубаво,но е неизпалнимо.спрете да унищожавате държавата с глупавите изказвания за историята и с глупави дела
някоя си - 25.09.2013
Сериозно да ви кажа,не бях чела такава статия за историята на хан Аспарух..На мамонти ми ставаше интересно,но на моменти направо се хилих като луда....нарочно ли бе написано така или неграмотен,ограничен и недостатъчно информиран автор се е пробвал тук за свое самочувствие....Само мога да кажа че ми беше много весело и да прочета статията на сина си и да се посмеем....та толкова време не се бяхме смели...ей този пасаж ме разсмя...Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия.дано ме разбирате какво имам предвид
соня - 07.01.2014
еее супер помогна ми за домашната работа.....
Aylq - 19.01.2014
suuper tova mnogo mi pomogna za doma6noto
Кати ♥ - 13.04.2014
Много е яко , помогна ми за домашното !
Кати ♥ - 13.04.2014
♫ ♫ ♫
Кати ♥ - 13.04.2014
хан Аспарух е много велик човек ! Ние трябва много да го уважаваме !
Кати ♥ - 13.04.2014
Ако имате фейсбуци може да ме намерите ! Аз съм Ekaterina Todorova със снимка на една жена която е в снега и духа пушек ! :)
Кати ♥ - 13.04.2014
♥♥♥♥
Не ме познаваш , аз съм Кати ♥ - 13.04.2014
Никога не съм чела такива статии за хан Аспарух ! На моменти ставаше много интересно !
uri - 27.11.2014
xan asparux e na6 spasitel taka I sinat mu e nA6 spasitel maxnete gi onezikakvo govorqt
tanq - 04.12.2014
pres tazi godina
wasine - 24.02.2015
Parvata bargarska darjava e sazdadena prez681godina
Георги - 19.12.2015
Това е хубаво
Георги - 19.12.2015
Здрасти да си поръчат и друг вид реклама на стойност 999999999999лв
Sorry - 01.03.2016
Коментари Автора - 10.06.2008 Ако питаш всеки един българин, знае ли кой е Есгерих и кой е Аспарух, познай какъв ще е отговора ? Не твърдя, че 681 г. е поставено началото на Българската държава, но че от тогава тя се развива в тази посока, в която ни е позната и днес. сфенд - 14.06.2008 а бе цялата история е измислена няма никакъв аспарух нито пък кубрат всички са приказни герои Владимир Помаков - pomak@abv.bg - 05.06.2008 Това е фантасмагорията, съчинена от Шаф арик, Иречек, Васил Златарски и плеядата негови ученици-последователи, която за съжаление не толкова, че е лъжа и измислица, но е нанесла най-непоправимите вреди на българската национална кауза (доколкото е имало такава) и на българския национален дух. Личност на име Аспарух се спожменава само веднъж в трудовете на Теофан и е без никаква връзка нито с Есперих (Есгерих) от т.нар "Именник на българските князе" нито с мирния договор сключен между император Константин Погонат и българите през 679, 680 или 681 г. сл. Христа и смятан съвсем неоснователно за основополагащ българската държава (Първа българска държава). Цанев - 21.07.2008 Аз съм българин и считам за основател на своята държава Аспарух, мразя ви турчоля, които промивате мозъка на народа ни всеки божи ден с простотиите си и найстина се уповавам на деня когато делото на хилядите български войводи, смели хора, родолюбци ще успее!!! ДОРИ АКО ТРЯБВА ОРЪЖИЕ ПАК СРЕЩУ ВИ ДА НАДИГНЕМы И ГЛАВИТЕ СИ ДА ЗАГУБИМ - ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!! СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИН - 08.08.2008 БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК... stareca1960 - 07.09.2008 Историята я знаем такава каквато е изгодна на управляващите и на някои фанатици.Всеки народ вярва на измислиците си и ние също не правим изключение. Предполагам че България я е имало на Балканите много време преди признаването и през 681г. владо - 10.09.2008 България Надъ Всичко !!! Мариян Георгоев Димитров - 25.09.2008 Всички в тази държава се правим на големи разбирачи по история.Мисля си че вместо да спорим за глупости от рода на:реална личност ли е хан Аспарух,кога е основана България и какви са по произход българите,е по добре да си почитаме великите личности в историята ни и да правим така че Отечеството ни да върви напред.Другото са хвърлени сили на вятъра! KpEMuKoBcu - 30.10.2008 Турчоляги какво правите в България?Нали много си обичате Турция ае къш там.Знам че искате да сте в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА,а не в някаква Азиятска провинция ама не се срамувайте.Не сте вие виновни че държавата ви не струва. az - 26.11.2008 abe kude pi6e za han kubrat????????????? йоан - 28.11.2008 а къде има снимки pavka_97 - 06.12.2008 ooo v daskalo 6te praq proekt za vladetelite na pliska tuka ima mnogo info Петиьо - 11.12.2008 Хан Аспарух е стращно смещен. сиана - 26.12.2008 мноо интересна история annamimi_24 - 28.12.2008 Аспарух е велик българин тук има много информация за всичко препоръчвам този сайт на всички fhkb - 28.12.2008 http://kataklizam.mondozoo.com diana - 02.01.2009 az priemam he trqva sys uvajenie da se otnasqme kym tezi xora zashtoto sa izvyrshili dela za koito nikoi ot nas daje nqma da pomisli da napravi preslava - 11.01.2009 pishete poveche za vladetelite deeeeeeeee pls preslava - 11.01.2009 she vi popitam neshto? prez koq godina e osvobodena bulgarskata durjava??? pishete komentarcheta??? viktoriq - 20.01.2009 daite snimki te me intervat!!! ростислово - 15.02.2009 много е интересничко Nedko - 22.02.2009 mnogo e qk princes - 08.03.2009 god mi e kato go 4eta sakura_977 - 11.03.2009 мисля, че е добре Авитохол - 17.03.2009 Абе ти петиьо-пу-тиьо и вие есфенд и памуков да си одите иэ анадола makebulgar - 17.03.2009 www.bulgaria-is-alive.com ЕВГЕНИ - 10.04.2009 НАИ ВЕЛИКИА НАШ ВЛАДЕТЕЛ sa6o - 14.04.2009 'o nerazumni yurode za6to se sramuva6 da se nare4e6 blgarin' triabva da sme gordi 4e sme potomci na yuvigi kan asparuh Nikolay - 16.04.2009 Kak moje tozi ciganin da e osnoval BG http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009 http://samoistina.at.ua/ xan 6i6man - 14.05.2009 mama vi da eba az tuska i ciganska ako az sam na vlat 6te vi izbiq si4kite 6te vi nadena sas kol vav gaza mama vi da eba az mrasna islqmiska 6te izmrete si4kite kuku - 06.07.2009 Басиииииииииииии колко рацизъм :(((((((((( ивана - 26.09.2009 ..................................... IvChEtYy - 24.11.2009 tvaa hi4 ne go biva az znam pove4e za Asparyx :D mar4a_1999 - 28.11.2009 mnogo qko ma6ka - 28.11.2009 az znam pove4e za han asparuh Соломон - 01.12.2009 Четете sparotok.blog.bg и ще разберете кои сме ние, от къде идваме и за къде сме се запътили. Сегашната ни "история" е измищльотина на великоруските крадци на истинската българска история. калоян - 04.01.2010 хан Кубрат е бил много хубав и много силен ИВА - 08.01.2010 Народ,който не помни и не тачи историята и героите си е обречен на гибел.Засрамете се-българите са били велик народ-опознайте историята си,българи!!!От нас тръгват много народи!Със или без чалматите ние ще бъдем...и ще пребъдем,но само ако съхраним всички достойнства в себе си!И ще успеем-ЗАЩОТО САМО НИЕ ИМАМЕ ЧЕСТТА ДА СЕ НАРЕЧЕМ Б Ъ Л Г А Р И! hso - 10.01.2010 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. samo gluposti viki simonova - 21.01.2010 tezi dumi koito pro4etox bqxa istina i sam go 4ela v drugi knigi.naistina vi pozdravqvam. stefi - 30.01.2010 I love you Maria - 01.02.2010 mnogo e interesno demograph - 14.02.2010 Цанев, Момче младо. Защо се инатиш на истината да си по-значим и славен от колкото милостиво ти отпускат българомрази..? valq ivanova - 12.03.2010 bravo za vsqko va6e staranie malko sa horata koito pi6at istinata takava kakvato e bila. садсаас - 11.04.2010 КАН АСПАРУХ!!!!!! vencislav ivanov - 12.05.2010 ASPARYX e sazdatelq na Balgariq a tyrciq e bila sega e i 6te bade nai golemiq vrak na maika Balgariq po vsq4eski na4in sa se opitvali da ni iztriqt ot liceto na zemqta i kato religiq i kato narod i kato cennosti ni6to xybavo nesme videli ot tyrciq -za6to dasi mislq 4e 6te vidq? Stilqn - 15.05.2010 abe spored men vsi4ko koeto e napisano e vqrno Йордан - 05.06.2010 Много вярни неще прочетох тука но едно се пропуска а това е че ние имаме присъствие от 450 г.педи христа че царя на Ломбардия взима със себе си при отеглянето авари и разни други включително и българи а те са 3000.А в тоследствие 1543 при възкачването на на новия кмет на Милано вече са 30000,представете си в наши дни колко са в Италия областа Ломбардия?????В последствие вече като държава се описва нашето начало 681 г.като основател е Аспарух(Исперих,Есперих това е според намерения летопис на българските князеаа)и това е според визатиските хроники.Да не забравяме че когато сме били в хунската държава(а ние сме си хуни),българи са отишли в Кореа и според китайски историци те са я създали,и други в Япония и сега са видими разликите в ръста на северняците и южняците.Значи излиза че ни има като корени населения на 2 континета от преди 2000 години и сме основатели на много държави от великия преход от Азия към Европа.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката жйхмрйг - 09.11.2010 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и син на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. Научете повече за... - ...прабългарите - ...основаването на българската държава - ...наследника на хан Аспарух - хан Тервел - ...именника на българските ханове Коментари Автора - 10.06.2008 Ако питаш всеки един българин, знае ли кой е Есгерих и кой е Аспарух, познай какъв ще е отговора ? Не твърдя, че 681 г. е поставено началото на Българската държава, но че от тогава тя се развива в тази посока, в която ни е позната и днес. сфенд - 14.06.2008 а бе цялата история е измислена няма никакъв аспарух нито пък кубрат всички са приказни герои Владимир Помаков - pomak@abv.bg - 05.06.2008 Това е фантасмагорията, съчинена от Шаф арик, Иречек, Васил Златарски и плеядата негови ученици-последователи, която за съжаление не толкова, че е лъжа и измислица, но е нанесла най-непоправимите вреди на българската национална кауза (доколкото е имало такава) и на българския национален дух. Личност на име Аспарух се спожменава само веднъж в трудовете на Теофан и е без никаква връзка нито с Есперих (Есгерих) от т.нар "Именник на българските князе" нито с мирния договор сключен между император Константин Погонат и българите през 679, 680 или 681 г. сл. Христа и смятан съвсем неоснователно за основополагащ българската държава (Първа българска държава). Цанев - 21.07.2008 Аз съм българин и считам за основател на своята държава Аспарух, мразя ви турчоля, които промивате мозъка на народа ни всеки божи ден с простотиите си и найстина се уповавам на деня когато делото на хилядите български войводи, смели хора, родолюбци ще успее!!! ДОРИ АКО ТРЯБВА ОРЪЖИЕ ПАК СРЕЩУ ВИ ДА НАДИГНЕМы И ГЛАВИТЕ СИ ДА ЗАГУБИМ - ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!! СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИН - 08.08.2008 БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК... stareca1960 - 07.09.2008 Историята я знаем такава каквато е изгодна на управляващите и на някои фанатици.Всеки народ вярва на измислиците си и ние също не правим изключение. Предполагам че България я е имало на Балканите много време преди признаването и през 681г. владо - 10.09.2008 България Надъ Всичко !!! Мариян Георгоев Димитров - 25.09.2008 Всички в тази държава се правим на големи разбирачи по история.Мисля си че вместо да спорим за глупости от рода на:реална личност ли е хан Аспарух,кога е основана България и какви са по произход българите,е по добре да си почитаме великите личности в историята ни и да правим така че Отечеството ни да върви напред.Другото са хвърлени сили на вятъра! KpEMuKoBcu - 30.10.2008 Турчоляги какво правите в България?Нали много си обичате Турция ае къш там.Знам че искате да сте в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА,а не в някаква Азиятска провинция ама не се срамувайте.Не сте вие виновни че държавата ви не струва. az - 26.11.2008 abe kude pi6e za han kubrat????????????? йоан - 28.11.2008 а къде има снимки pavka_97 - 06.12.2008 ooo v daskalo 6te praq proekt za vladetelite na pliska tuka ima mnogo info Петиьо - 11.12.2008 Хан Аспарух е стращно смещен. сиана - 26.12.2008 мноо интересна история annamimi_24 - 28.12.2008 Аспарух е велик българин тук има много информация за всичко препоръчвам този сайт на всички fhkb - 28.12.2008 http://kataklizam.mondozoo.com diana - 02.01.2009 az priemam he trqva sys uvajenie da se otnasqme kym tezi xora zashtoto sa izvyrshili dela za koito nikoi ot nas daje nqma da pomisli da napravi preslava - 11.01.2009 pishete poveche za vladetelite deeeeeeeee pls preslava - 11.01.2009 she vi popitam neshto? prez koq godina e osvobodena bulgarskata durjava??? pishete komentarcheta??? viktoriq - 20.01.2009 daite snimki te me intervat!!! ростислово - 15.02.2009 много е интересничко Nedko - 22.02.2009 mnogo e qk princes - 08.03.2009 god mi e kato go 4eta sakura_977 - 11.03.2009 мисля, че е добре Авитохол - 17.03.2009 Абе ти петиьо-пу-тиьо и вие есфенд и памуков да си одите иэ анадола makebulgar - 17.03.2009 www.bulgaria-is-alive.com ЕВГЕНИ - 10.04.2009 НАИ ВЕЛИКИА НАШ ВЛАДЕТЕЛ sa6o - 14.04.2009 'o nerazumni yurode za6to se sramuva6 da se nare4e6 blgarin' triabva da sme gordi 4e sme potomci na yuvigi kan asparuh Nikolay - 16.04.2009 Kak moje tozi ciganin da e osnoval BG http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009 http://samoistina.at.ua/ xan 6i6man - 14.05.2009 mama vi da eba az tuska i ciganska ako az sam na vlat 6te vi izbiq si4kite 6te vi nadena sas kol vav gaza mama vi da eba az mrasna islqmiska 6te izmrete si4kite kuku - 06.07.2009 Басиииииииииииии колко рацизъм :(((((((((( ивана - 26.09.2009 ..................................... IvChEtYy - 24.11.2009 tvaa hi4 ne go biva az znam pove4e za Asparyx :D mar4a_1999 - 28.11.2009 mnogo qko ma6ka - 28.11.2009 az znam pove4e za han asparuh Соломон - 01.12.2009 Четете sparotok.blog.bg и ще разберете кои сме ние, от къде идваме и за къде сме се запътили. Сегашната ни "история" е измищльотина на великоруските крадци на истинската българска история. калоян - 04.01.2010 хан Кубрат е бил много хубав и много силен ИВА - 08.01.2010 Народ,който не помни и не тачи историята и героите си е обречен на гибел.Засрамете се-българите са били велик народ-опознайте историята си,българи!!!От нас тръгват много народи!Със или без чалматите ние ще бъдем...и ще пребъдем,но само ако съхраним всички достойнства в себе си!И ще успеем-ЗАЩОТО САМО НИЕ ИМАМЕ ЧЕСТТА ДА СЕ НАРЕЧЕМ Б Ъ Л Г А Р И! hso - 10.01.2010 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. samo gluposti viki simonova - 21.01.2010 tezi dumi koito pro4etox bqxa istina i sam go 4ela v drugi knigi.naistina vi pozdravqvam. stefi - 30.01.2010 I love you Maria - 01.02.2010 mnogo e interesno demograph - 14.02.2010 Цанев, Момче младо. Защо се инатиш на истината да си по-значим и славен от колкото милостиво ти отпускат българомрази..? valq ivanova - 12.03.2010 bravo za vsqko va6e staranie malko sa horata koito pi6at istinata takava kakvato e bila. садсаас - 11.04.2010 КАН АСПАРУХ!!!!!! vencislav ivanov - 12.05.2010 ASPARYX e sazdatelq na Balgariq a tyrciq e bila sega e i 6te bade nai golemiq vrak na maika Balgariq po vsq4eski na4in sa se opitvali da ni iztriqt ot liceto na zemqta i kato religiq i kato narod i kato cennosti ni6to xybavo nesme videli ot tyrciq -za6to dasi mislq 4e 6te vidq? Stilqn - 15.05.2010 abe spored men vsi4ko koeto e napisano e vqrno Йордан - 05.06.2010 Много вярни неще прочетох тука но едно се пропуска а това е че ние имаме присъствие от 450 г.педи христа че царя на Ломбардия взима със себе си при отеглянето авари и разни други включително и българи а те са 3000.А в тоследствие 1543 при възкачването на на новия кмет на Милано вече са 30000,представете си в наши дни колко са в Италия областа Ломбардия?????В последствие вече като държава се описва нашето начало 681 г.като основател е Аспарух(Исперих,Есперих това е според намерения летопис на българските князеаа)и това е според визатиските хроники.Да не забравяме че когато сме били в хунската държава(а ние сме си хуни),българи са отишли в Кореа и според китайски историци те са я създали,и други в Япония и сега са видими разликите в ръста на северняците и южняците.Значи излиза че ни има като корени населения на 2 континета от преди 2000 години и сме основатели на много държави от великия преход от Азия към Европа.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката донна вярваите за това което написах - 10.11.2010 знам че хан аспарух е бил знаимо и много смел тои създал нашата българия същност няма да повярвате но тои е жив защото видях снимка на хан аспарух и после видях самият хан аспарух исках малко информация от самия хан аспарух но тои ми каза да не казвам затова не казваите на много хора това беше Диана - 13.11.2010 Цанев, ако още следиш форума бих искал да пообщуваме малко повече. freedom_for_bulgaria@abv.bg денис - 16.11.2010 зномкътъ ни стровъ!!! ivet - 31.12.2010 han asparuh se znae o6te 4e e sazdal balgariq prez 681g onka - 31.12.2010 ne bih kazala 4e e interesno тиха - 02.01.2011 той е най великия наш владетел! Затова на бъларските книги за владетели той е на първо място! Отгърнеш за мек книгата и ето, първо четеш за не кой друг , а за АСПАРУХ!!!!!!!!!!!!!!! Трябва да го обичате и почитате и не на пос ледно място да го ОВАЖАВАТЕ защото той е създал най великата държава БЪЛГАРИЯ!!! аз го обичам и уважавам както трябва и вие смен АСПАРУХ ОБИЧАМЕТЕ!!!!!!!!! !!!!!! !!! гтк - 02.01.2011 ишкишснщшксн gabriela - 02.01.2011 xan asparux e sazdal darjavaa prez 681godina danii - 12.01.2011 Xei xora obr6tam se kam vas za da se zamislite i da vidite za6to dnes ste tukk aa za6too vseki den kato stavate sutrin ne i spomenavame imaenata ili pone edin den decata v u4ili6tee da slu6att u4itelq si po istoriq zada nau4at a gledat kak da zapalqt cigara !!! az 6te otgovoraq za6toto sme neblagodarnii Obi4ate Blgariq no na dumii no dnes sme tuk zaradi tezii koitoo q spoasiha obedinete se i se pomolete za blgariq i zatehnite spasitelii !! hera - 12.01.2011 naistina ako se zamislim horata ne ni e grija za blgariqqq !!! otpadacitee ne se sabirat a sa avrqni v gazavii vie ste ludii ludii iana - 07.02.2011 abe hubavo pi6e za asparuh ama men mi trqbvat plemenata s koito se e sdrujil Dani - 09.03.2011 az imam vupros po istoriq koga asparuh osnoval bulgarskata darjava нана мизуки - 03.05.2011 много благодария помогнахте ми много лора - 03.05.2011 хан аспарух е бил много грозен. мини - 03.05.2011 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава каролина - 03.05.2011 тиха не е права ,защото българия не е най великата държава. вси4ко е мръасно. циганите си изхвърлят боклуците.сатават само убийства.каква велика даржава сме.никаква.оби4ам само планините.изкам да живея на друго място.където е по 4исто boiko parvanov - 15.05.2011 mrazia vsi4ki mangali i amydji xakan - 25.06.2011 ironi4no e 4e sızdatelya na Bılgarskata darjava e ot turski koren a sega vijdam 4e ima bılgari koito ne go priyemat i se mamyat sebesi i drugite hora okolo sebesi i Tursite nikoga ne sa asimilirali Bılgarite ako be6e taka sled 500 gd nyam6e da ima nito edin Bılgarin i v Osmanskata imperiya polojeniyeto na Bılgarite e bilo mnogo po dobre kolkoto sega i nezabravyate 4e Tursite ne vi vijdat kato vragove i nevi mrazyat (Siviya vılk i mi6kata:) emo35 - 10.09.2011 death for turkishs.bulgaria nad vsi4ko.skin or die аз сам пичага - 18.09.2011 здрасти хора мноо яка биография :D ElsitYuY - 19.09.2011 da napraoo nali kak moje chovek da tarsi nqkva kratka informaciq za han asparuh i to da ti izleze takava tapotiqq aleksandar - 28.09.2011 mnogoe xubavo da znaesh tatyna - 11.10.2011 mnogo fgrtfhg - 27.10.2011 totalno :* Данаил - 28.10.2011 Хан Аспарух - основател на Прабългарската държава. Първият наш владетел, поставил въжделенията на един народ документално с подпис и печат.първото средише това е Базиликата в първата столица - Плиска. Много е красива! Винаги когато съм там се вдъхновявам! Усещам духът му! Вятърът който ме гали свисти като меча му!От тук започва всичко за нас Българите. Дори и преди това е имало наши предци по тези земи, но не са били организирани под формата на държава.Гордея се, че съм негов потомък и никога няма да замина в чужбина! Милиарди да ми дават на месец - НИКЙОГА! Защото ДУХЪТ НА АСПАРУХ Е ЦАЛОТО БОГАТСТВО! ТОЙ НЕ СЕ КОПУВА И НЕ СЕ ПРОДАВА! САМО МОЖЕ ДА СЕ УСЕЩА!!! karakonjoli - 02.11.2011 love karakonjoli - 02.11.2011 Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. §#$tar№1#§ - 29.12.2011 мноо гот,а? §#$tar№1#§ - 29.12.2011 мноо гот,а? иорданка - 05.01.2012 трябва да има повече информация йорданка - 05.01.2012 извинете место йорданка написаx иоданка иорданка - 05.01.2012 Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи.Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държаваХан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и син на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. Научете повече за... - ...прабългарите - ...основаването на българската държава - ...наследника на хан Аспарух - хан Тервел - ...именника на българските ханове Коментари Автора - 10.06.2008 Ако питаш всеки един българин, знае ли кой е Есгерих и кой е Аспарух, познай какъв ще е отговора ? Не твърдя, че 681 г. е поставено началото на Българската държава, но че от тогава тя се развива в тази посока, в която ни е позната и днес. сфенд - 14.06.2008 а бе цялата история е измислена няма никакъв аспарух нито пък кубрат всички са приказни герои Владимир Помаков - pomak@abv.bg - 05.06.2008 Това е фантасмагорията, съчинена от Шаф арик, Иречек, Васил Златарски и плеядата негови ученици-последователи, която за съжаление не толкова, че е лъжа и измислица, но е нанесла най-непоправимите вреди на българската национална кауза (доколкото е имало такава) и на българския национален дух. Личност на име Аспарух се спожменава само веднъж в трудовете на Теофан и е без никаква връзка нито с Есперих (Есгерих) от т.нар "Именник на българските князе" нито с мирния договор сключен между император Константин Погонат и българите през 679, 680 или 681 г. сл. Христа и смятан съвсем неоснователно за основополагащ българската държава (Първа българска държава). Цанев - 21.07.2008 Аз съм българин и считам за основател на своята държава Аспарух, мразя ви турчоля, които промивате мозъка на народа ни всеки божи ден с простотиите си и найстина се уповавам на деня когато делото на хилядите български войводи, смели хора, родолюбци ще успее!!! ДОРИ АКО ТРЯБВА ОРЪЖИЕ ПАК СРЕЩУ ВИ ДА НАДИГНЕМы И ГЛАВИТЕ СИ ДА ЗАГУБИМ - ЩЕ ГО НАПРАВИМ!!! СВЯТА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИН - 08.08.2008 БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК... stareca1960 - 07.09.2008 Историята я знаем такава каквато е изгодна на управляващите и на някои фанатици.Всеки народ вярва на измислиците си и ние също не правим изключение. Предполагам че България я е имало на Балканите много време преди признаването и през 681г. владо - 10.09.2008 България Надъ Всичко !!! Мариян Георгоев Димитров - 25.09.2008 Всички в тази държава се правим на големи разбирачи по история.Мисля си че вместо да спорим за глупости от рода на:реална личност ли е хан Аспарух,кога е основана България и какви са по произход българите,е по добре да си почитаме великите личности в историята ни и да правим така че Отечеството ни да върви напред.Другото са хвърлени сили на вятъра! KpEMuKoBcu - 30.10.2008 Турчоляги какво правите в България?Нали много си обичате Турция ае къш там.Знам че искате да сте в ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА,а не в някаква Азиятска провинция ама не се срамувайте.Не сте вие виновни че държавата ви не струва. az - 26.11.2008 abe kude pi6e za han kubrat????????????? йоан - 28.11.2008 а къде има снимки pavka_97 - 06.12.2008 ooo v daskalo 6te praq proekt za vladetelite na pliska tuka ima mnogo info Петиьо - 11.12.2008 Хан Аспарух е стращно смещен. сиана - 26.12.2008 мноо интересна история annamimi_24 - 28.12.2008 Аспарух е велик българин тук има много информация за всичко препоръчвам този сайт на всички fhkb - 28.12.2008 http://kataklizam.mondozoo.com diana - 02.01.2009 az priemam he trqva sys uvajenie da se otnasqme kym tezi xora zashtoto sa izvyrshili dela za koito nikoi ot nas daje nqma da pomisli da napravi preslava - 11.01.2009 pishete poveche za vladetelite deeeeeeeee pls preslava - 11.01.2009 she vi popitam neshto? prez koq godina e osvobodena bulgarskata durjava??? pishete komentarcheta??? viktoriq - 20.01.2009 daite snimki te me intervat!!! ростислово - 15.02.2009 много е интересничко Nedko - 22.02.2009 mnogo e qk princes - 08.03.2009 god mi e kato go 4eta sakura_977 - 11.03.2009 мисля, че е добре Авитохол - 17.03.2009 Абе ти петиьо-пу-тиьо и вие есфенд и памуков да си одите иэ анадола makebulgar - 17.03.2009 www.bulgaria-is-alive.com ЕВГЕНИ - 10.04.2009 НАИ ВЕЛИКИА НАШ ВЛАДЕТЕЛ sa6o - 14.04.2009 'o nerazumni yurode za6to se sramuva6 da se nare4e6 blgarin' triabva da sme gordi 4e sme potomci na yuvigi kan asparuh Nikolay - 16.04.2009 Kak moje tozi ciganin da e osnoval BG http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009 http://samoistina.at.ua/ xan 6i6man - 14.05.2009 mama vi da eba az tuska i ciganska ako az sam na vlat 6te vi izbiq si4kite 6te vi nadena sas kol vav gaza mama vi da eba az mrasna islqmiska 6te izmrete si4kite kuku - 06.07.2009 Басиииииииииииии колко рацизъм :(((((((((( ивана - 26.09.2009 ..................................... IvChEtYy - 24.11.2009 tvaa hi4 ne go biva az znam pove4e za Asparyx :D mar4a_1999 - 28.11.2009 mnogo qko ma6ka - 28.11.2009 az znam pove4e za han asparuh Соломон - 01.12.2009 Четете sparotok.blog.bg и ще разберете кои сме ние, от къде идваме и за къде сме се запътили. Сегашната ни "история" е измищльотина на великоруските крадци на истинската българска история. калоян - 04.01.2010 хан Кубрат е бил много хубав и много силен ИВА - 08.01.2010 Народ,който не помни и не тачи историята и героите си е обречен на гибел.Засрамете се-българите са били велик народ-опознайте историята си,българи!!!От нас тръгват много народи!Със или без чалматите ние ще бъдем...и ще пребъдем,но само ако съхраним всички достойнства в себе си!И ще успеем-ЗАЩОТО САМО НИЕ ИМАМЕ ЧЕСТТА ДА СЕ НАРЕЧЕМ Б Ъ Л Г А Р И! hso - 10.01.2010 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и хан Аспарухсин на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава. samo gluposti viki simonova - 21.01.2010 tezi dumi koito pro4etox bqxa istina i sam go 4ela v drugi knigi.naistina vi pozdravqvam. stefi - 30.01.2010 I love you Maria - 01.02.2010 mnogo e interesno demograph - 14.02.2010 Цанев, Момче младо. Защо се инатиш на истината да си по-значим и славен от колкото милостиво ти отпускат българомрази..? valq ivanova - 12.03.2010 bravo za vsqko va6e staranie malko sa horata koito pi6at istinata takava kakvato e bila. садсаас - 11.04.2010 КАН АСПАРУХ!!!!!! vencislav ivanov - 12.05.2010 ASPARYX e sazdatelq na Balgariq a tyrciq e bila sega e i 6te bade nai golemiq vrak na maika Balgariq po vsq4eski na4in sa se opitvali da ni iztriqt ot liceto na zemqta i kato religiq i kato narod i kato cennosti ni6to xybavo nesme videli ot tyrciq -za6to dasi mislq 4e 6te vidq? Stilqn - 15.05.2010 abe spored men vsi4ko koeto e napisano e vqrno Йордан - 05.06.2010 Много вярни неще прочетох тука но едно се пропуска а това е че ние имаме присъствие от 450 г.педи христа че царя на Ломбардия взима със себе си при отеглянето авари и разни други включително и българи а те са 3000.А в тоследствие 1543 при възкачването на на новия кмет на Милано вече са 30000,представете си в наши дни колко са в Италия областа Ломбардия?????В последствие вече като държава се описва нашето начало 681 г.като основател е Аспарух(Исперих,Есперих това е според намерения летопис на българските князеаа)и това е според визатиските хроники.Да не забравяме че когато сме били в хунската държава(а ние сме си хуни),българи са отишли в Кореа и според китайски историци те са я създали,и други в Япония и сега са видими разликите в ръста на северняците и южняците.Значи излиза че ни има като корени населения на 2 континета от преди 2000 години и сме основатели на много държави от великия преход от Азия към Европа.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката йорданка - 05.01.2012 ьан аспаруx е наи беликия българин йорданка - 05.01.2012 Хан Аспарух е един от най-значимите и велики наши владетели. Наследник и син на хан Кубрат, той присъединява Мизия към Стара Велика България, основана от баща му, а според някои историци и далеч по–рано. Така или иначе, отбягвайки спорните теории, някои от които и до днес биват изучавани в до болка скучните учебници, можем да твърдим, че хан Аспарух е велика личност, дала огромен тласък в развитието на Българската държава. Оповавайки се на исторически извори и тълкувайки ги правилно, ние ясно можем да си представим следната гледка: Хан Аспарух начело на огромно множество конници, достатъчна сила, за да заплашва Източната Римска Империя, прекосява Дунав с ясната цел да завладее Мизия. Огромната североизточна територия на тогавашната България била счетена за непреспективна, поради факта, че лежала на пътя на азиатските народи, сеещи смърт и опустошение по пътя си. Доказателство за това е и последната война с хазарите, разцепила на две държавата, оставяйки източната й половина под самостоятелно управление. Още един фактор, свидетелстващ за истинността на това твърдение е мигновенното основаване на нова, уникална по мащаба си, столица. Хан Аспарух се настанил в Онгъла, подготвил се, дошли ромеите, разбил ги, продължил войната на юг, подчинил Мизия, повърлувал из Тракия, сключил мирен договор с Византия, прибрал си данъка и продължил с уредбата на новозавладените земи. Чиста работа на гениален държавник. Няма смисъл да се самозалъгваме, че прабългарите са били такива, каквито са ни представени от византийските хронисти. Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия. С завидна вещина Аспарух успява да въведе ред в новите земи и да постави началото на българската държавност на Балканите, продължаваща до наши дни. Днес можем само да благодарим и да се кланяме пред спомена за този велик човек, сторил толкова много за самосъзнанието на съвременните българи, почитан от нас като създател на съвременната българска държава.Ние сме си баш европейците.И мене ме е срам че някъквиси там мижави племена ни приемат като европейци.Ние сме били вече Империя кога те сегашните европейци са били диви племена.Забележете Римската империя изчезва и се появява Италия Византия също я няма и държава няма стакова име но България я има и ще я има защото не веднъж е създавана на различни места,даже и едо и също време е имали 3 Българий,другите две са изчезнали заради подобни от нашето време проблеми а то е ЗАЩО ТИ А НЕ АЗ,кокато е така устоитени ще се клатят. никол - 06.10.2010 всички сме хора да ви еба майката RALICA - 12.03.2012 az mislq 4e han asparuh e edin velik voin Борис Борисов - 02.05.2012 Не се напъват много-много сегашните ученици да учат...За какво да си говорим като и нета драскат на маймуница и с правописни грешки melissa - 27.07.2012 iskam da popitam ne6to? znam koı i koga e sızdal Bılgarıya.za6to sa nari4ali Asparuh HAN.tazi duma ot kıde idva???? левски - 13.10.2012 даа велика история велики владетели и хора,жалко че сега бъпгарите сме най долните на света,защото нямаме умни управници,враговеса на собствения народ и държава,несани виновни турците и циганите,още малко и българия няма дая има жалко,,,,,,,,,,,тези детосе мислят за горди напразно,,,,,циганчесъм ще казват,,,ако станат левски и аспарух щени избият като мухи,,,, Галина - 13.11.2012 Как може да кажете,че Хан Аспарух е някакъв измислен герой, или пък някой от другите велики владетели на България.Ние трябва да сме благодарни точно на тези владетели,защото те са запазили името България,запазили са този род и родина,в която живеем сега и можем само да бъдем горди от това да се наречем БЪЛГАРИ! Трябва да се гордеем с българската история и българските владетели дали основата на тази държава!!! Защо трябва да се учим от едни прости цигани? Нима те са по-умни от нас? Ние можем да бъдем силен народ, само ако сме горди с историята си и я съхраняваме! гЕРГАНА ПАРВАНОВА - 29.11.2012 НЯМАШЕ НУЖДА ДА ПИШЕТЕ ТОЛКОВА МНОГО БЕЗМИСЛЕНИ РАБОТИ ТРАБВАШЕ САМО НАЙ- ВАЖНОТО НИТО гЕРГАНА ПАРВАНОВА - 29.11.2012 ХОРА НИЩО НЕ РАЭБРАХ ОТ ТОЭИ ТЕКСТ. RANKO - 09.12.2012 A niakoi znaeli kak se e kazvala Balgaria predi da ia narekat Balgaria, i na koi bog sme se klaniali? калеб - 10.12.2012 много итересен факт за хан аспарух румяна - 31.12.2012 Според мен хан Аспарух е много добър владетел.Той създава българската държава през 681година. penka petrova - 04.01.2013 e bati tupiq trxtt станимир - 07.02.2013 има много хора,които са слепи и не искат едн такажа историа.преди много години един друг велик българин е написал.защо се срамиш да се наре4еш българин...на тези хора ще им кажа 4е ве4е границите са отворени могат да отидат кадето пожелаят,но пове4е да не се връщат в държавата,която не признават.преди извесно време Тодор Живков пусна ;турците; да си отидат в държавата от която мислеха,4е са и после се върнаха разплакани.те си мислеха,4е ще ги приемат с хляб и сол а бяха пратени ж пустинните области на турция.вярно 4е българия е бедна страна но е стигнала до това си положение поради други полити4ески икономи4ески пре4ини.българският лев е бил силна валута в западна европа няма пленени български знамена.България е унищожена след 2 св.воина от така наре4ените комунисти.комунизма като идея е много хубаво,но е неизпалнимо.спрете да унищожавате държавата с глупавите изказвания за историята и с глупави дела някоя си - 25.09.2013 Сериозно да ви кажа,не бях чела такава статия за историята на хан Аспарух..На мамонти ми ставаше интересно,но на моменти направо се хилих като луда....нарочно ли бе написано така или неграмотен,ограничен и недостатъчно информиран автор се е пробвал тук за свое самочувствие....Само мога да кажа че ми беше много весело и да прочета статията на сина си и да се посмеем....та толкова време не се бяхме смели...ей този пасаж ме разсмя...Тоест едно полудиво, мърляво, подло племе, дошло да наруши блаженството на ромеите. Това е естествено действие, целящо да облекчи самочуствието на бъдните поколения ромеи, гледащи със страх на север, ослушващи се за гордите българи, от разказите на бабите им, които клали дядовците им из Балкана и правели майките им из Тракия.дано ме разбирате какво имам предвид соня - 07.01.2014 еее супер помогна ми за домашната работа..... Aylq - 19.01.2014 suuper tova mnogo mi pomogna za doma6noto Кати ♥ - 13.04.2014 Много е яко , помогна ми за домашното ! Кати ♥ - 13.04.2014 ♫ ♫ ♫ Кати ♥ - 13.04.2014 хан Аспарух е много велик човек ! Ние трябва много да го уважаваме ! Кати ♥ - 13.04.2014 Ако имате фейсбуци може да ме намерите ! Аз съм Ekaterina Todorova със снимка на една жена която е в снега и духа пушек ! :) Кати ♥ - 13.04.2014 ♥♥♥♥ Не ме познаваш , аз съм Кати ♥ - 13.04.2014 Никога не съм чела такива статии за хан Аспарух ! На моменти ставаше много интересно ! uri - 27.11.2014 xan asparux e na6 spasitel taka I sinat mu e nA6 spasitel maxnete gi onezikakvo govorqt tanq - 04.12.2014 pres tazi godina wasine - 24.02.2015 Parvata bargarska darjava e sazdadena prez681godina Георги - 19.12.2015 Това е хубаво Георги - 19.12.2015 Здрасти да си поръчат и друг вид реклама на стойност 999999999999лв
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com