banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Славяните
Категория: История
Автор: Радослав Петров

Произход

Както много други народи, славяните произхождат от голямото семейство на индоевропейските народи. Предполага се, че името им идва от думата слово и всъщност първоначалното название на този народ било “словени”, заради тяхното невероятно красноречие. Но това красиво име се променило с времето на познатото ни днес “славяни”.

славяните

Бит

Те живеели на малки уединени общини, без господар, демократично. Славяните не строели каменни къщи, дворци или крепости. Постоянно били в движение и нямали нищо за губене. Древен Хронист споменава, че са били безумно смели, но постоянно се карали помежду си и рядко постигали съгласие по някой въпрос (познато, нали?). При една от многобройните обсади на Солун, славяните водили и семействата си със себе си, заедно с покъщнината, и имали намерението да се настанят в града след като го превземат. Нямало място за отстъпване. Това е и една от причините за безумната им храброст. Но затова по-късно.

Религията на славяните

Тя не се отличава с нищо особено от останалите религии от това време. Славяните почитали мъртвите си и обожествявали природните сили и стихии. Постепенно, както и при други народи, се оформила представата за един единствен върховен бог Перун – създател на мълнията и господар на всички живо.

Войната!

Тук ще спомена нещо за въоръжението на славяните. Първоначално то включвало малък щит, копие, ризници не носили, понякога се биели дори без горна дреха. По-късно, славяните усъвършенствали въоръжението си и вместо по мускули, се биели целите облечени в желязо, сдобили се с обсадна техника (която използвали при обсадите на Солун). Интересен въпрос е следния: Откъде славяните са научили толкова много за изкуството на войната? Откъде са се сдобили с тези железни оръжия, с тези обсадни машини, последна дума на тогавашната техника (не са Panasonic, читателю). Някои съвременни историци казват, че сами са се усъвършенствали, но далеч по–разумното предположение е, че те са взели тези знания от траките, които били прочути с военното си изкуство.(Все пак е доказано, че в кръвта на днешните българи тече една четвърт тракийска кръв). Доказателство за това е, че когато славяните идват по тези земи, те заварват по две имена на всяка местност, но избират и запазват тракийските наименования – това означава, че са контактували с тях.

За отношенията на славяните с другите народи.

Интересни са отношенията им с българите. Историята изобилства от източници за съвместните им действия срещу Византия, но не са намерени сведения за някаква вражда между тях. Действията се развивали по следния начин: Прабългарите нахлували на полуострова и сеели смърт с огън и меч, докато плътно зад тях идвали отрядите на славяните и завладявали всяка педя земя. Прабългарите се връщали в отечеството си отвъд Дунава, а славяните оставали на новозавладяната земя. Двата народа се допълвали и в битките – конницата на българите и мощната пехота на славяните. Отношенията с Византия са очевидни – война! Война за място под слънцето, за земя и право на свободен живот без господар!

Вижте също:
- Траките
- Прабългарите
- Основаването на Българската Държава

Коментари
никол - 07.10.2008
мисля , че славяните са водили уседнал начин на живот
анонимна - 09.11.2008
Благодаря ти за информацията!
благодарен човек - 13.11.2008
мерсииииииииииииии много точно такава информация ми трябва6е ми навсякъде я търсих
един благодарен у4еник - 10.12.2008
Благодаря ти авторе за това 4е търсих тая информация доста време!
Славян - 22.02.2009
добре описано!мерси
Авитохол - 20.03.2009
А бе то аз знам славяннин на тогавашния немски да значи роб-а и като чели това което се е създало от двата народа/с българите/не е много сполучливо А може па и да бъркам
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
:*:*:*:*:*:*:* - 14.10.2009
acki mersi mn dobra informaciq.6
sadasdsad - 19.11.2009
апффффффффффффффф _Н№
angel - 10.12.2009
samo trakite
Ева - 03.02.2010
Мистерия.....
u4enik ot 5-ti klas - 21.10.2010
ms mn za tva napisa mi doma6noto :)
uchenik ot 5-ti klas - 10.11.2010
мс мн сега ше имам 6 по история :)
harka - 10.02.2012
здр що пише (познато нали
harka - 10.02.2012
в кое училище учите
андрей - 13.11.2012
шест по история идвам
ядосан потребител - 05.12.2013
написа толкова но не написа първата създадена от тях държава
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com