banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Основаването на Българската Държава
Категория: История
Автор: Радослав Петров

Малко предистория

Северите и други 7 славянски племена на север от Стара планина до Дунава създали свой племенен съюз и храбро отблъсквали нападенията на Византия и опитите й да възстанови властта си отвъд Балкана. Когато ордата на Аспарух от 150-200 000 души и стадата добитък след тях стигнала Дунава, те смело прекосили реката и нахлули в границите на могъщата Византия. В първия момент вбесеният император Костантин IV предприел голям поход на север към Дунава, за да унищожи това “презряно племе”, но претърпял голямо поражение. Византийските автори се оправдават, че българите не се решили да влезнат в сражение и понеже императорът страдал от подагра и се оттеглил в Месемврия, войските му тръгнали да бягат. Тогава българите излезли от блатата и настанало клане.

Създаване на Българската Държава на Дунава

Така или иначе през тази далечна 680г. византийската войска била разгромена. Прабългарите превзели земите на север от Стара Планина, укрепили се с вал, дълъг около 100 километра (от Черна Вода до Констанца). Този ров бил с широчина 15 метра, височина 4 метра, а на дъното му били забити колове. Това щяло да спре хазарските племена. Този вал е и доказателство, че прабългарите смятали да останат за дълго, може би за вечни времена (да се надяваме), на тази земя. По-късно установили отношенията си със славяните, за които ще уточним малко по- нататък. След като се укрепили, Аспарух повел ордата си на Юг от Балкана, където продължил да опустошава “благословената византийска земя”. Византийците се стреснали и решили да сключат с нас мирен договор, който и до днес се смята за официално признание на българската държава, тоест за началото й! Допълнителна причина за гордост е, че надутият византийски император се съгласил да ни плаща годишен данък. НО! Чувствам се длъжен да спомена следният факт: в една интересна книжка, пък и не само там, срещнах следното нещо – на един църковен събор един висш византийски презвитер (църковен сан) казва: “Ако бях изслушан, нямаше да претърпим това, което претърпяхме във войната с България! “ Тоест той не говорел за война с някакво нахално племе, не говорел за една загубена битка с някакви въшливци, ами за война с държава, с България! Следователно тази нова държава на прабългарите, била същата Стара Велика България, която съществувала от 165 година, само че границите й били изместени по на Юг.

За устройството на държавата

Когато Аспарух победил византийците и се укрепил в Добруджа, осъзнал, че със своите 10 000 конника не може да удържи трайна победа срещу могъщите ромеи и желязната им армия. А на тази опустошена от войните земя живеели само славяните, които преди много години били нахлули заедно с прабългарите и за разлика от тях, останали там. Аспарух разбрал, че е глупаво да започне война и с тях и вместо това пратил пратеници във всички посоки – да разгласят, че могъщия хан на българите иска да разговаря с техните князе и вождове. Славяните се съгласили на предложения им съюз и двата народа си разпределили отговорностите по пазенето на границите. Северите се преместили на изток към източните старопланински проходи и морската граница, останалите седем славянски племена се пръснали по цялото протежение на Балкана, за да устроят засади и да пазят проходите. Прабългарите пък пазели границите откъм аварите и хазарите, където имало и защитни валове – на Изток и Запад. Срещу византийците действали заедно. Границите се пазели свирепо – пазач, допуснал бягство, се наказвал със смърт. Владетелят на държавата бил прабългарския вожд – Хан Аспарух. А за столица била определена Плиска. Наистина невероятно било устройството на този град, при строежа на който прабългарите проявили всичките си архитектурни дарби. Градът бил устроен във формата на концентричен правоъгълник, в центъра на който, в свещенната точка на пресичане, бил храмът на Тангра. Могъщи били укрепленията на столицата и голяма площта й (25 000 декара).Руините на Плиска

Така прабългарите и славяните образували един благословен за нас съюз, който помогнал на двата народа да се укрепят на тази свещенна земя, където по-късно се слели и дали живот на българския народ, който и до днес живее тук.

Вижте също:
- Траките
- Славяните
- Прабългарите
- Хан Тервел (700 - 721)

Коментари
rosisto - 14.11.2008
kak se kazva6
ivan - 19.11.2008
mnogo e hubavo tova e hubavo mnogo:d az sam 5 klas ot u4ili6te 92 oy dimitar talev
SiMi - 28.12.2008
Това което си написал е така..но липсват доказателства и има някой неточности на пример при създаването на Българската държава при Дунав..."Византийците се стреснали и решили да сключат с нас мирен договор..."това твърдение е неправилно...защото византия тогава е много по-могъща от аспаруховите българи и лесно е могла да ги "смаже",ако мога така да се изразя, но пречката тогава е била липсата на войска, която била на друг фронт по това време...прочети изворите на Теофан Изповедник и "История на Средновековната Българска държава"Васил Златарски...ще ти е от помощ ;)
георги - 08.02.2009
тъпо е
elenakostova - 25.02.2009
Simi, грешиш.Ангажиментът с арабите от 669-678г вече е бил разрешен.Но иначе Визнатия чак пък да се е стреснала...Тя е приела договора с България като временен компромис, за да си осигури спокойствие. Иначе доста литературно написано, но е хубаво. :)
еми - 28.02.2009
къде отидоха траките при създаването на българската държава?все пак се предполага,че голяма част от гените им носим.нима са били претопени без да взимат какъвто и да било глас при решаването на държавните въпроси?
ivka - 08.03.2009
super e
Авитохол - 17.03.2009
Много хубаво писание ама колко са истинските българи който да му отдадат заслуженото
elenakostova - 05.04.2009
Хехе, умник, затова ли си си сложил име на един истински българин.
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
Авитохол - 11.05.2009
ха ха ха ,смешница ,толкова ли не можа да измислиш нещто за статията...пшт-пшттт
SiMi - 20.07.2009
elenakostova Напротив. Ангажимента с арабите не е бил единствения...
eli4ka - 14.10.2009
perfekt
Georgi - 26.11.2009
mnogo e dobro bravo
Gokdeniz Karadeniz - 29.11.2009
qko ako iskate da znaete pove4e za men skypa mi e futbolista_15
Соломон - 01.12.2009
еми - 28.02.2009 А къде отидоха траките при създаването на българската държава?все пак се предполага,че голяма част от гените им носим.Нима са били претопени без да взимат какъвто и да било глас при решаването на държавните въпроси? - Славяните са траките под името Slavs=Slaves, което римляните са наложили след разгрома на тракийските държави.
фатме - 28.01.2010
повръща ми се 4ак
Пепи - 02.01.2011
Но много няма да ми потрябва.
Драгомир - 05.01.2011
хубав е сайта
anjelo - 02.04.2011
годината на основаване на българската държава от Аспарух
eli4ka - 09.09.2011
maheateatetaat
eli4ka - 09.09.2011
vie vsi4ki ste idioti
тъй тъй - 27.01.2012
На тази земя били траките и те скоро погълнали и едните и другите нови пришълци, защото били далече по-многобройни.
пената - 14.04.2013
за славяните се пише,че живеели в отделни общности,управлявани от съвет на старейшини напълно демократично и изведнъж решили да се преклонят пред чужд владетел.Дори да приемем нуждата от защита от Византия да се запитаме защо?Те така или иначе си живеели в пределите на ИРИ в най-могъщата държава за времето си(все едно САЩ в днешно време)за какъв дявол им е било да се прекланят на някакъв новопоявил се народ,които на всичкото отгоре били и по-малобройни от тях и волните славяни безропотно се съгласили да пазят границите на тази държавичка.По-късно за кратък период(окло 200години)създали единен народ с друговерци и говорещи на друг език(ако това ставаше толкова лесно,защо за 500 год. българи и турци не станаха един народ!?).Що за простотии!? Не четете глупостите на наследниците на историци писали историята на България по политически причини!
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com