banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Пловдив (Градът на тепетата)
Категория: Градове
Автор: Петър Митев

Пловдив, разположен на река Марица, е вторият по големина град в България. Градът е уникален не само с вековната си история , но и с красивата си природа. Осем-хилядолетната му история го нарежда сред най-древните градове в Европа.

ПловдивБългария

През 107 г. градът попада в пределите на Римската империя и отново е преименуван - на 'Тримонциум' 'Град на три хълма'. През римската епоха градът, освен 'Тримонциум', е наричан още 'Улпия', 'Флавия' и 'Юлия'. Бил е най-голям и главен град на голямата римска провинция Тракия. 'Тримонциум' имал важно стратегическо местоположение. Това било оценено от римляните. Те предприели мащабно строителство на здрави, павирани с камък пътища. По това време започва също строежа на обществени сгради, храмове, бани, стадиони, театри. По този начин градът увеличава своите размери. Не може да не бъде отбелязан и фактът, че Тримонциум има модерни за времето си водоснабдителна система и канализация. В края на IV в. започва „византийски период” в историята на града. Два века по-късно,с идването на славяните, се променя постепенно етническия облик на региона. Славянитевъзприемат тракийското име Пулпудева, но в крайна сметка го променят на Пълдин и Плоудин, откъдето произлиза и днешното име Пловдив. За първи път през 812 г. Хан Крум завладява Пловдив, но градът бил официално включен в пределите на българската държава от хан Маламир през 834 г. В следващите години, градът преминава от ръце в ръце и Симеон Велики (893-927), Петър (927-969) и Самуил (980-1014) го отвоювали отново от Византия.

Пловдив

През 1204 г., рицарите от Четвъртия кръстоносен поход основават Латинска империя. След създаването на империята Пловдив попада под властта и. Градът става столица на Херцогство Филипополис. Българския цар Калоян води тежки битки , за да възвърне градът в пределите на българската държава и два пъти за кратко превзема града. Между 1225 и 1229 г., по времето на Иван Асен II, Пловдив отново е част от пределите на България. В продължение на 2-3 века градът бива на няколко пъти превзет от Византия, после от България, за да се стигне до годината 1344, когато Йоан V Палеолог предава града, заедно с още 7 крепости, на България като в замяна получава подкрепа от Иван Александър в борбата за трона в Константинопол. През 1364 г. османските войски, водени от Лала Шакхин паша, завладяват града. Пловдив e главен град на османската област в Румелия до 1382 г., когато управлението е преместено в София. Турците наричат Пловдив Филибе. Забележителен паметник от периода на османското владичество е Часовниковата кула, издигната през 16 век на Сахат тепе, която се смята за първия градски часовник в Османската империя и една от най—старите в Източна Европа. В периода на Българското национално Възраждане Пловдив е най-големият град в българските земи. През първата половина на 19 век градът се превръща в голям икономически център. Пловдив същевременно става център на огромна занаятчийска област, обхващаща почти цяла Югоизточна България. Градът има голям принос при борбата за църковна независимост . Освен това Пловдив влиза в новата българска история с историческия си принос в развитието на националната култура. През 1839 г. в града е открито първото българско училище. През втората половина на 19 век се поставя началото на модерното, светско образование с откриването на класното училище „Св. св. Кирил и Методий”. На 11 май 1858 г. тук за първи път е честван празникът на светите братя, който впоследствие става национален празник на славянската писменост и култура. В пловдивската църква „Св. Богородица” през 1859 г. Коледа бива отслужена за първи път в България на български език. В последствие през 1868 г. училището („Св. св. Кирил и Методий”) прераства в първата българска гимназия. С течение на Руско-турската освободителна война, започнала през 1887 г. , Пловдив е освободен на 16 януари 1878 г. от ескадронът на капитан Бураго.

Старият град
Изглед от Стария град

След края на войната космополитният Пловдив като най-голям, богат и оживен български град е обявен за столица на младата държава и седалище на Временното руско управление. Но по силата на Берлинския договор България бива разпокъсана на няколко части, а Пловдив става столица на автономната област Източна Румелия. Сформираният през 1885 г. Българския таен централен революционен комитет, ръководен от Захари Стоянов, започва ясно изявена пропаганда за обединение на Източна Румелия с Княжество България. През нощта на 6 септември същата година е извършен преврат на тогавашното правителство с цел установяване контрол над Източна Румелия и по нататъшно обединение. Тук изключително важна роля играе княз Александър I, който подкрепя Съединението. В крайна сметка Съединението става факт (Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия), а днес, 6-ти септември се чества като Ден на Съединението и празник на град Пловдив. След Съединението в града се построяват първата пивоварна фабрика и първата железница, която свързва Пловдив със София. Пловдив става домакин на Първото българско изложение с чуждестранно участие. Наследник на това начинание днес е Пловдивският международен панаир. В началото на 20 век Пловдив придобива на голям промишлен и търговски център със силно развита лека и хранително-вкусова промишленост. В града започва инвестиране на германски, френски и белгийски капитали. Също така започва да се развива модерна търговия, банково дело и индустрия. В годините на Втората световна война се разширява тютюневата промишленост и търговията и износа на плодове и зеленчуци. Паметна за този период е 1943 г., когато са спасени от депортиране 1500 задържани евреи след застъпничеството на тогавашния Пловдивски митрополит Кирил, който по-късно става български патриарх.

Амфитеатър
Амфитеатърът

След войната градът претърпява много положителни промени. В началото на новия век Пловдив продължава да се развива в архитектурно отношение и същевременно става емблематичен като един от най-древните, и модерни европейски градове. Днес в града могат да бъдат видени забележителни творения на човешкия гении , от които на първо място е Античният театър , известен още като амфитеатър, който се намира в стария град. Така наречения стар Пловдив е архитектурно-исторически резерват, намиращ се в центъра на града. Пловдив е известен и с многобройните църкви, включително и джамии, една от които е Джумая Джамия. Многото монументи и паметници са символ на българския дух и смело сърце. Едни от най-авторитетните са Руският паметник, паметникът на Съветската армия, по известен с името Альоша, монумента, символизиращ съединението между Източна Румелия и Княжество България и още много други, които заслужават да бъдат видени. Разбира се в градът има музеи, които играят ролята на пазители на българската история и не само на нея. Днес могат да бъдат посетени археологическият музей, историческият музей, регионалният етнографски музей, природонаучният музей и дори музеят на авиацията. И на последно място, но не по значимост, няма как да не се спомене Пловдивският международен панаир. Още от много векове Пловдив продължа да бъден кръстопът на култури и живописна природа. Сякаш девиза, изписан на герба на Пловдив, дава най-ясна представа за града на тепетата – древен и вечен.

Вижте още:
- Велико Търново - Докосване до вечността
- Русе - пристанището на шейсетте кораба

Коментари
Saint Denis - 20.09.2007
Пловдив е наистина красив и много магически град. Но както винаги историците "пропускат" много по-важни неща за него. Не знам защото го правят, не искам да навлизам в конспиративни теории, но мои познати геолози, историци и пр., са ми казвали доста интересени факти за Пловдив. Според едно изследване за СУ моя позната геоложка е открила, че града има повече от 60 имена и че всъщност е дори по-древен, може би една от люлките на цивилизациите. Разбира се това звучи голословно, тъй като не мога да представя необходимте източници, доказващи това, но който се занимава с археология може с чиста съвест да го потвърди. Истинската история на българите (не тази написана от руснаците) ще излезе, въпросът е да не се отрича. Та, казвайки това горе, не искам да звучи помпозно, то е възможно, въпросът е , че на българина му звучи доста налудничево, когато се заговори за нещо необикновенно. Поздрави!
geri - 14.10.2009
nai qkia grad ot vsi4ki v balgaria :D
Робин - 16.01.2010
Моят град! Моят роден град! Древен и вечен!
гол гъз - 03.03.2010
Естествено е,че Пловдив е един от най-древните градове в света.Просто е имал късмета да не е унищожен като да речем Вавилон или египетските Едфу и Тива!Най-древната му част която си заслужава да бъде наречена град е крепоста горе на тепето в старият град която напълно вазможно да е връстник на Троя!А дали останалите предхождащи я селища могат също да се нарекът град е спорно,но със сигурност много хилядолетия преди това тук е имало постоянно население!Други стари градове у нас са Поморие,Варна,София ! Както Пловдив така и София получават урбанистичен тласък по едно и също време - римската власт някъде в през 3 век когато е чествана 1000 год на Рим който тогава е играел роля на европейският съюз и е отпускал средства за блаугострояване на много градове включително и тези двата!Освен това не трябва да се забравя ,че така нареченото най-старо злато в света е намерено в така нареченият "Варненски" некропол е датирано около 4500 год преди новата ера! Забележете не е във "Пловдивският" некропол! Проблемът там е ,че това селище което е погребвало своите мъртви не е на пъпа на Варна и затова не може твардо да се каже че той е стар или по стар от Пловдив! Дали това селище можем да наречем град????Това че са били ужасно богати и са погребвали владетелите си с толкова много злато дали прави тяхното населено място град и дали неговата традиция може да бъде прехвърлена в полза на Варна??
гол гъз - 03.03.2010
Много интересен факт е "гордеенето" и "тракийченето" на пловдивчани!Всичките сме "наследници" на велика култура!Ха!Ха! !Сякаш баба ни и дядо ни са живели по времето на Ахил и Приам тук и то с абсолютна сигурност! Единствената безспорна истина е,че ние сме последните завоеватели на този хубав и древен град и няма нищо лошо да се държим като такива ,още повече,че сме платили за това със кръв и то не в преносен смисъл!До сега не съм чувал по голямо тракийчене в друг град или край на България нито във Варна за която споменахме,нито в София нито дори във Казанлък до който се е намирала най известната и богата столица на тракойски царе!Не знам защо внуците на хора добрали се до Пловдив през последните 100 или най-много 150 години се тракийчат и същевременно се пловдивчанчат! Ха!Ха! Че замислете се до освобождението основното население през последните 450 год е турци,гърци,арменци,евреи и дори цигани не случайно Аджисан маала т.е. циганската е залепена за старият град т.е. в центъра,а българите са били съвсем малък процент обслужващ персонал!А от друга страна 90 % от нас българите са пристигнали от селата и малките градчета наоколо ,не в дълбоката древност ,а едва след 09.09.1944г.Дори в такъв случай древното "тракийчене" на някои от нас да е напълно резонно,то защо от това автоматично да следва "Филипополстването" и древното "пловдивчанчене"!А най-интересното е че то придобива смешните насоки на противопоставяне и надмогване над българският ни произход!Значи забравяме ,че поне 1300 год сме били тук на тая земя българи,а се фукаме,че 50 ,80 или100 год сме пловдивчани! Да не го забравяме
anni - 30.03.2010
bravoo!!!
майната - 08.06.2010
Аве господин ГОЛ ГЪЗ, и твойта приказка е - на гол гъз чефте пищови! Прочети правилно историята и след това разсъждавай на глас. Тук става въпрос за постоянно населяван град а не за някакво село до днешна Варна. За твое сведение най-древния постоянно населяван град в света е Йерихон (Палестина)и е бил с 1000 до 1500 жители, а в момента има 15000-20000 население, че по твоите думи, най-голямото село в БГ (Айдемир)е 7000 жители. Е намери ли логика, защото аз намерих и по-нашенски казано голия гъз си е гол гъз...
miglena - 14.10.2010
bravo,tukmo imax za doma6no po geografiq za anti4niq teatur v Plovdiv.
poeta - 29.04.2011
kusto maina Filibeto,putki padat ot nebeto
Diminov Y. - 14.05.2011
Moiat grad,NAI-HUBAVIA NA SVETA.... Pozdravi ot Argentina...!!!
arsenlupen - 11.10.2011
nai hubavia bulgarski grad i petia nai dreven grad v sveta
nana - 05.05.2012
goot
zlatko - 27.05.2012
moia roden grad,ve4e mislia 4e e s pretencii za nai-dreven v sveta na bazata na poslednite prou4vania.pozdravi na vsi4ki ot ispania.
Георги Здравков - 22.09.2012
Древен и Вечен !!!!
ан - 01.08.2013
Прекрасен град...
ТЪПЧО - 06.04.2014
ЯКО
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com