banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Българево
Категория: Градове
Автор: Росица Жекова

Едно от най-източните населени места на България се казва село Българево! До това омайно българско местенце се пътува удобно с автомобил. Само на 7 километра е от балканската рок–столица Каварна. Старото име на селцето е Гяур сюючук - българското село. Когато застанеш на светлото селско площадче и по очите на хората се опиташ да видиш в душите им - нека не те стряска езикът, на който си говорят! Може да ти заприлича на турски, но не е. Казват, че говорят езика на хан Аспарух - тюркски! В енциклопедиите ги наричат гагаузи, а между себе си хората си казват „ески булгар” - стари българи!
Тук всичко е чисто и красиво! И не е случайно, че Българево е с много ниска миграция. Дядо Саранди Сотиров не само не е сменил родното си село с чужди край, а е тук от 101 години. Хората на това село са по добруджански гостоприемни. И топло,по свойски те пускат в дома си, щом си дошъл с добри намерения.

Центърът на Българево
Центърът на селото

Независимо колко е часът домът на баба Александра и дядо Ангел е отворен за всеки дошъл с добро! Преди да си тръгнеш оттук не може да не се запознаеш и с дядо Ангел. Той е местната гордост - майстори цигулки.
"Народен будител” - това е читалището. Сигурно очакваш да видиш прашасяли книжлета, изпочупени столове и останки от соцреализЪма? Не и в селото с толкова българско име! Нищо, че не е лъскав бар - вътре те очакват неподозирани неща! В антрето ще видиш толкова много грамоти за призови места от фестивали и конкурси! Не ти се вярва, че в село с 1500 души може да се случва културен живот?
В миналото на селцето ще те пренесе изложбата със стари фотографии. За да стигнеш в библиотеката трябва да минеш покрай снимките на тези, живели преди теб.
Първият автомобил минал по уличките на селцето е бил голяма атракция. Центъра на Българево и тогава е бил спретнат и чист.
За местните млади хора скалите на Калиакра са били романтично предизвикателство.

Колко красота и обич е използвал Бог, за да сътвори местните хора!
Някогашните жители на селото сами са се погрижили за духа, вярата и познанието на своите деца. Оставили са им читалище, училище и две църкви! Българево е известно и като селото с двете църкви.
Легенда разказва, че около Българево са закопани съкровищата на цар Лизимах. Има наистина едно безценно съкровище, но то е в самото село - Децата на Българево! Децата на Българево са невероятно изобретателни и талантливи! Ще видиш нещо като апликации, за които са използвани бисквитки, вафлички, солетки и други вкуснотийки! И какви имена са им дали: „Самотният чадър”, ”Пролетната приказка за житената питка”, ”Великденски пътешественици”, ”Попътен вятър”...Само детската фантазия може да нарисува вятъра!
В читалището има нещо, което няма да намериш в интернет! Една от стаите е оформена като малък етно музей!

Еленка Урумчева с лекота ще ви покаже как се тъче черга на стана. Но това няма да е задълго, защото не след дълго ще започне поредната репетицията на групата за автентичен фолклор ”Перуника”, чийто художествен ръководител е тя! Групата съществува само от една година! Чуй как пеят тези неуморими момичета! Душата ти се напълни с красота от добруджанския фолклор, нали? Хората в това село са забележителни! Когато отидеш да видиш гръцката църква „Свети Свети Петър и Павел”, построена през 1904 година - само две години след църквата в центъра на селото, веднага ще се отвори портичката на близката къщичка. Ще излезе баба Иванка и простодушно ще протегне ръка за поздрав. Целуни десницата на тази женичка! И си похортувай с нея. ”Похортувам” значи да си говоря с някого от сърце.

В това дивно село с всеки може да ти се случи похортуване!
Ако съзнанието ти не иска да приеме, че наистина съществува такова село в България, което е съхранило човешкия си облик, въпреки всичко - влез в двора на другата църква и остани насаме със съмненията си. Няма да те притеснят любопитните погледи на седналите дядовци пред пенсионерския клуб отсреща. Просто тук хората наистина са деликатни и добри!
Ако си с твоят наследник можеш да го оставиш в информационния център „Калиакра”. Там под формата на игра ще научи какви растения и животни има по този български край.

А сега са твоите минути с храма!
Толкова е уютно и красиво Българево и вероятно твоята среща с прелестните хора от тук няма да чака дълго! Когато Бог е бил щедър към българевци, не е забравил да им дари и най-дивните места от Черноморския бряг.
Можеш да стигнеш за двайсет минути пеш до местността Зеленка. Някога тук е имало застава. Местните девойки с трепет са очаквали традиционните забави, които са се организирали тук.
В мергеловите скали има подпочвена вода. И тя по странен начин е намерила път към слънцето! Къде другаде могат да се видят такива чудеса??? Но нека това дивно място само разкаже за себе си!
Най-чистият и романтичен плаж е Болата! Изборът е твой, дали ще стигнеш до там с колело или пеш. На не повече от 2 километра е от селото. Морето в продължение на векове е дълбало това божествено място! Сякаш Господ го е докоснал! Пясъкът блести, като че ли е от златни прашинки. Водата е чиста и прозрачна, могат да се преброят рибките в нея.

Тук свършва България!
От тук започва България!


Вижте още:
- Калиакра - Красивият нос

Коментари
Дани ганчев - 02.09.2008
Най-красивото и най-българското село!
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
Антоанета - 11.08.2009
Искам да благодаря за сърдечното посрещане на Коста и Снежана от къщата за гости "Коста Петров" с.Българево.Нямам думи да изкажа благодарността си към тези мили хора.
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com