banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Мащерка (Thymus)
Категория: Растителни видове
Автор: Росица Жекова

Дали някой може да отговори какво е общото между балсамирането, индийското къри, Ордена на Бенедиктинците, коликите, траките и смелостта? Посетителите на този прекрасен сайт нека знаят, че общото между горе споменатите неща е едно полухрастче! Цъфти красиво и ухае ароматно! Thymus vulgaris – това е малко стряскащото латинско наименование! Може би веднага си задавате въпроса - защо пък точно с балсамирането е свързана мащерката? Не се страхувайте от един чай от мащерка, няма да балсамирате като Тутанкамон...Но някога в Древния Египет е имало цели плантации с тази билка, използвали са я в състава на „вечния” балсам. Едва през Средновековието монасите бенедиктинци я пренасят в Западна Европа. През XII век Света Хилдигард фон Бинген, монахиня от бенедиктинския орден и прочута лечителка, пише за лечебната сила на мащерката. И доминиканския монах Албертус Магнус е използвал билката за лечение. Херодот и Плиний Стари споменават за лечебната отвара на траките от мащерка. А връзката на мащерката с коликите, главоболието, нервното напрежение, бронхита, дори и зъбобола, е всеизвестно в наши дни! Thymus (от гръцки) означава смелост, сила, мисъл. Нашият народ я използва не само като билка, но и като подправка за супи, наденици, печива от месо. По различните краища на страната ни ще я чуете с различни наименувания - бабина душица, овчарски босилек и др. Мащерката, казват старите хора, е лек за всичко! Фитотератевтите различават над 35 разновидности на билката. Етеричното масло от нея има силно изразено противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично и отхрачващо действие. Чаят пък е много подходящ за успокояване на нервната система.

Мащерка

Сега за всички една универсална рецепта за чай.

Две супени лъжици мащерка се заливат с гореща вода и се похлупват – да се запарят за 2 часа. Полученият екстракт се прецежда. Количеството се изпива за един ден на 3-4 пъти. Пийте половин час преди ядене! Никога не пийте стара отвара от билки! Сполучливи комбинации на мащерката са с риган, цвят от бъз, мента и маточина.

Последната новост за тази вълшебна билка дойде от университета в Ню Джърси „Рътгърс”. Химици и диетолози са разработили естествен консервант с ”високо дялово участие” на дивната Мащерка!

Вижте още:
- Риган (Origanum vulgare)
- Обикновен глог(Crataegus monogyna)

Коментари
петър - 30.08.2010
това на снимката не е мащерка
красимира - 08.05.2011
да наистина защо представяте това цвете за мащерка.
слава - 03.02.2012
това ли е мащерка-може би нов сорт, непознат досега
Нина - 03.02.2012
към създателите на сайта- променете снимката, не дезинформирайте читателите- това не е снимка на мащерка
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com