banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Риган (Оriganum vulgare)
Категория: Растителни видове
Автор: Росица Жекова

"Оriganum vulgare"

„Оriganum vulgare” – не, не, не означава да се оригваш вулгарно! Извини ме, моля! Ако искаш да разбереш какво е, не ставай от компютъра още 3 секунди! Като написах 3 секунди се сетих, че мравките помнят толкова дълго...Kато стана дума за мравките, знаеш ли древните римляни как са ги гонели - точно с „Оriganum vulgare”, а векове след това, техните наследници – италианците, с въпросния ориганум правят най-вкусните манджи! О, времена, о нрави! Поне няма да се страхуваш ако „манджараш” в Неапол - със сигурност няма да има мравчици върху пицата ти! Сигурно вече се сещаш, че трябва да става дума за някакъв треволяк... Браво! Брависимо! Този треволяк е наричан още витошки чай, черновръхче, овчарски босилек, ванилова трева. Среща се и в Европа, и в Азия. Някой крадлив американец го е пренесъл и в Северна Америка. Няма вече защо да го крием - това е Негово Величество Риганът! Древните гърци са го наричали радостта на планината! И до ден днешен го използват като подправка за печени меса. Интересното е, че ако го поръсиш върху суровото месо и така го запечеш, месото придобива леко лютив вкус, а когато се поръси върху вече изпечено месо, не люти. В мен се ражда един философско-физиологичен въпрос! Наред с другите си свойства риганът сваля половата възбуда....та, чудя се дали толкова векове, ползван от средиземноморските мъже/италианци и гърци/, не им е навредил? Риганът има още една ценна проява - естествена противоотрова е на бучиниша! С тази отровна билка навремето древните гърци са си разчиствали сметките. Така е отровен и Сократ. С риган ястията придобиват леко стипчив до горчив вкус. По аромат прилича донякъде на чубрицата. Много е полезен като чай. Действа потогонно, успокоява кашлицата и отхрачваето при остри катари, бронхити, астми, коклюш. Помага при спазми в стомаха и червата, при чернодробни и жлъчни заболявания, нервна възбуда, безсъние и главоболие. Външно се прилага като лапи при кожни проблеми – екземи, обриви.
Расте по каменисти и слънчеви места, не по-високи от 1700 метра. Не е защитен вид, но щом решиш да го береш, моля, остави поне една трета от растението, за да може да се възобнови! И без това се берат само чадъроподобните съцветия. Това са малки цветчета с бледорозов до бял цвят. Интересно е, че на едни растения цветовете са двуполови, а на други само женски. Женските цветове се разтварят седмица преди другите. За тяхното опрашване се грижат пчеличките.

риган

Сега една рецепта от прабаба за теб:
Ушиваш си една торбичка от плат. Лесно е, вземаш две парчета/правоъгълни/ плат колкото дланта ти и с една игла ги зашиваш, за да стане торбичка. Тази торбичка я пълниш със сух риган и я вързваш като чувалче. Слагаш я под възглавницата. Така хем ще гониш дяволските духове от дома си, хем ще спиш като Ангел!

Вижте още:
- Мащерка (Thymus)
- Обикновен глог(Crataegus monogyna)

Коментари
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com