banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Княжевската църква
Категория: Забележителности
Автор: Росица Жекова

„Княжевският трамвай заобиколи с ухораздирателни скърцанета по релсите към югозапад. Пред мене пак се откри, във всичката си омайност, чудната панорама на зеленото поле, на Витоша.” От живописните описания на дядо Вазов, за съжаление, нищо не е останало...редуват се новостроящи с полусрутени сгради...само с усмивка можем да забележим, че единствено „ухораздирателните скърцанета” на трамвая са реално ехо от тогавашното време. На последната спирка на трамвая в столичния квартал Княжево има чешма с минерална вода, полезна за очите. И както казват старите хора „бистра вода пий, грешна душа умий”. Но как да „умием” грешните си души...?! Тук, съвсем наблизо има много силен храм, в който можем да се помолим това да стане - църквата „Свети Пророк Илия”! В този храм ще си подарим Празник!

Княжевската църква
Снимка: Мартин Митов

Сградата на църквата не излъчва великолепие и пищност, но всъщност архитектурата й е изключително самобитна и няма друга изглеждаща по този начин църква в България! ”Големият централен островърх купол е добре пропорциониран, неповторимият силует на храма се допълва от многобройните малки островърхи куполчета с декоративна функция.” - тази информация можете да срещнете в туристически справочник. Усещането, когато се види за първи път храма, далеч надхвърля сухото туроператорско представяне. Изведнъж след олющените от забравата сгради се появява светло и озарено пространство. В първият момент идва леко стъписване, което се сменя с незнайна сила, водеща към вратата на храма. Посрещат ни добрите очи на свещеника. Словата му нямат за цел да смайват с нечувани новости, а да зарадват сърцето, да нахранят душата и да огреят някой печален със светлина. Скоро след 1878 година първите хора на някогашното село Княжево решили да си вдигнат църква. Нямали си собствена и ходели да се черкуват в Горна баня или Бояна. След много разногласия къде да бъде съградена църквата надделяло предложението да бъде построена на мястото на старата срутена джамия. Иван Тодоров, който живеел „насред село” - днес така се казва площадът на Княжево, отива чак до Цариград, за да откупи място за храма. Според местно предание от Цариград пратили съгледвачи да наблюдават спазването на разрешението. Когато изкопът бил направен на необходимата дълбочина, през нощта съгледвачите изровили гърне с жълтици и избягали. Точно на Илинден - 20 юли 1893 година завършената сграда на църквата била осветена от Софийския митрополит Партений. Тържеството било почетено от Стефан Стамболов, Константин Стоилов и тогавашния софийски кмет Димитър Петков. Доста по-късно художниците Кирил Кънчев и Жечко Мандов са изписали стените на храма.

Св. пророк Илия

Това е единствения православен храм, в чийто двор се намира мюсюлмански гроб! При това му е отделено специално място. Гробът е покрит и представлява отделна постройка. Живял през 16 век Ефенди, богат и благороден мюсюлманин. Бил е неуморим поборник за чистотата на исляма,призовавал е към сурова разправа с мюсюлманите „еретици”, а в същото време е бил покровител на местните християни. Хората му отвръщали с голяма любов - наричали са го „Бали Баба”, меден баща или баща благ като медец. Звучи като легенда, но всъщност шейх Бали Ефенди е действителна историческа личност. Бил е един от най-видните османски духовници по времето на Сюлейман Великолепни. Твърди се, че на път за Унгария султанът минал през София и пожелал да се срещне с Бали, но духовникът отказал и се оттеглил в гората. Когато починал, имотите му са били поделени поравно между християни и мюсюлмани. Така повелявало завещанието му! С това се нарушавали османските закони, но толкова голяма била почитта към него, толкова много се ценяло името му, че последното желание на Бали Ефенди било изпълнено безприкословно и докрай. След смъртта му започнали да се случват чудеса. Болни православни и мюсюлмани идвали да се поклонят на гроба му и твърдели, че намирали изцеление. Неговата гробница в двора на черквата „Свети пророк Илия” напомня за доброто у човека, независимо на кой бог се кланя! Всеки има Своя път към Храма. Избира го със сърцето си! Пътят към Храма може да бъде различен. Ние сме толкова различни. И в същото време ....сълзата и усмивката на православния по нищо не се отличават от плача и смеха на друговереца! Често помежду ни стои невидима бариера, която само Вярата може да преодолее колкото и еретично да звучи! Хубаво е, че и някой друг търси своя Храм! И някой друг се вслушва в съвестта си и не приема злото за добро, щом му е от полза! „По-скоро може да се построи град във въздуха отколкото да се закрепи една държава без Вяра в Бога!”, Плутарх.

Коментари
magi - 13.11.2008
daite i skici
Дора Кордова - 13.12.2008
Господ да пази това момиче ,което се е сетило и е написало за Княжевската църква ! Благодаря ви Росица да сте жива и здрава!
Славянка Неделчева - 04.10.2010
Моляу сложете и снимка на гробницата на Бали ефенди.
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com