banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Невестулка (Mustela nivalis)
Категория: Животински видове
Автор: Росица Жекова

НевестулкаЗдравейте, симпатични зверчета! Признавам, много обичам дивите животни и вярвам, че те по-скоро трябва да се пазят от хората, отколкото ние от тях! Нo хайде, от мен да мине, ще ви науча на една хитринка! Зная я от прабаба! Най-дребният хищник в България е обикновената невестулка(на латински Mustela nivalis). Тя е и най-малкото животно от разред Хищници. Тялото й е тънко, опашката – дълга, а краката - къси, като това й дава възможност да гони плячката си дори в дупката й. Козината на гърба й е червеникавокафява на цвят и е по-ярка от тази на другите невестулки. Коремната страна е бяла, както и частта от гушата към корема. При северните популации козината става чисто бяла през зимата, като това служи за камуфлаж сред снега. По тази причина в някои северни региони малката хищница е известна още като снежна невестулка. Тя често пакости по селските къщи. Легенди се разказват за нея как плюела във водата на жетварите и те се споминвали. Това, което ще ви науча няма до помрачи ваканцията ви на село. Представете си, че гадината плюне в чашата ви с кока-кола. Готови ли сте? Взимате две малки пръчици. На едната слагате непрана вълна и я вързвате по средата с конец. Трябва да се полечи една малка хурка. Източвате от къделката малко конец и го навивате на другата пръчица. Получава се една хурка с вретено. Може да направите няколко такива. Слагате ги в избата или на тавана. Това ще изгони досадната невестулка. Това животинче е наричано още „байнова булка”. Всъщност вашето изобретение й „казва” – „булка, стига си ходила по чуждите къщи, вземи малко да поработиш!” И, уверявам ви, никога няма да се върне! В действителност я прогонва миризмата на сяра от непраната вълна. Пазете дивите животни в себе си и от себе си!

Ето един разказ, говорещ доста за същността на невестулката:

На хиената й се родили деца и тя често отивала в гората да търси храна за тях. И ето една нощ, когато хиената я нямало в къщи, невестулката се промъкнала в дупката, където били малките, и се скрила там. Хиената не забелязала, че в дупката седи невестулката. Когато донесла месо, децата попитали:
— За кого е това?
— Всичко е за вас — отговорила хиената и си отишла.
Невестулката рекла:
— „Всичко е за вас“ е моето име. Дайте ми месото.
Задигнала невестулката месото и го изяла, а децата на хиената останали гладни. Всяка нощ хиената донасяла месо и казвала:
— Всичко е за вас.
Хиената не знаела, че така се наричала хитрата невестулка. А децата се страхували да й кажат за това и невестулката изяждала всичко, което хиената донасяла. Веднъж хиената рекла на децата си:
— Я излезте от дупката да ви видя!
Излезли те навън — изпосталели, гладни.
— Нали ви донасях толкова месо! Мигар не сте го яли? — зачудила се хиената.
— Изяждаше го невестулката „Всичко е за вас“ — отговорили децата.
— А къде е тя?
— В дупката.
Надникнала хиената в дупката, видяла невестулката и се развикала:
— Излизай! Днес е дошъл краят на твоята измама!
— Добре, ей сега ще изляза — отговорила невестулката, — само че първо вземи чехлите ми — и протегнала на хиената ушите си.
Хиената я сграбчила за ушите и я изхвърлила настрана —мислела, че хвърля само чехлите. Невестулката паднала зад гърба й, а хиената все чакала да излезе тя от дупката.
— Хиено, хиено, погледни ме! — викнала невестулката. — Отивам си!
Хиената се спуснала след нея, но не могла да я хване. От яд защракала със зъби и се върнала назад при своите изпосталели деца.

Коментари
PESKADOR1957 - 01.08.2008
И МОЯТА ЖЕНА Е ТОЛКОВА ХИТРА КАТО ТОВА ЖИВОТИНЧЕ!
djakit0 - 08.05.2009
тези невестулки са много много опасни ако видите на поляната невестулка оставете го не му се зака4аите кат бях на село бабами ми разказа 1 слу4ка 1 4овек си копал нивата и видял невестулка по4нал да я гони зада не го удари и невестулката не разбрала 4е иска да го пази не да го утрепе.И след 2 дена невестулката влезнала в къщата на 4овека и повърнал в купи4ка кисело мляко 4овека като се прибере от работа яде киселото мляко и през ноща умира :( този 4овек е бил комшия на бабами от бая г.
Micro-Ice - 02.09.2009
Тази росица знае мн за животните хубаво обеснява или е копнала това ддз :)
калоян - 07.09.2009
Невестулките са хитри животни.С тях шега не бива.
damnoo - 17.01.2010
невестулките наистина са опасни.Един ден бях на село и имаше един комшия който беше през ноща на вън и аз с дядо бяхме на вън и мина някакво животно и комшията го подгони и на другия ден забалезахме че на другия ден той е починал.
asan_mehmed - 17.01.2010
Наистина като си играхме на вън аз с сестра ми и мина при вечерие едно животно незнаехме точно да ли е булчица или ьоркепе.И решихме да го потгоним от страх щот бяхме малки.И след няколко дни казахме на баба че сме подгонили животно.но тя не разбра какво може да е.И излязахме на вън оставихме вратата отворена.Имаше оставена тенжера с манджа.Влязохме седнахме на масата и баба сипа на всички и тя първо почна да яде и на сутринта видяхме че е умряла.Мама попита от какво може да е умряла много се разтревожихме и накрая видяхме че котката е умряла и разбрахме че е невестулката я обила!!!
ана - 29.06.2010
невестулкете наистина са много упасни животинки и много отмастителнеи аз не съм виждала невестулка на живо но съ чувала за тях от мои приятелки
Стефан Нанкинов - 29.06.2010
аз пък знам една друга легенда за невестулката-но този път е добра роля.Ето я и самата случка: веднъж един мъж отишъл да си изоре нивата както орал на средата на нивата видял че има храст,раровил го и се съгледал-вътре биле не много големите рожби на невестулката.Презтова време тя саматабила за хранано погледнала и видяла мъжът,скрила се за да наблюдава а от другата страна идвало едно куче,стопанинът на нивата разбрал че кучето се опитва да отмъкне малките невестулки,мъжът отску-бнал храста и ги спасил, разчистил корените на храста,после върнал шумат с гнездото на мал-ките понаредил го, а голямата видяла всичко кето направил човекът,той започнал отново да оре,но се наложило отново да премести гнездото за да изоре.Преместил го,като го сложил на скришо място, тъй като кучето все още било наоколо,невестулката следяла всичко и ката видяла че стопанина отново мести гнездото и тя доста се вбесила, а пък той още преди да почне да оре сложил киселото си млеко и хляба в плик под едно дръвче,невестулката ги видяла, разкъсала плика и се изплюла вътре хем в млякото,хем в хляба.А кучето в това време се хвърлило върху малките, но мъжът ги спасил,невестулката видяла че той ги отбранил от кучето и се зарадвала.Човекът продължил да си оре и дори не предпологал че невестулката плюла в храната му.Станало времеза обяд, той поседнал под дръвчето на сянка и влидял че пликът с яденето е скъсан, очудил се но не му минавало и през ума че вътре е плюла невестулката, той тъкмо да отпие от млякото тя мигом скочича и разляла млекото, а хляба отнесла с нея, така хем ожбите и са живи, хем стопанинът останал жив. Той разбрал че невестулката му се отблагодрила че е спасил малките и от лапите на кучето. След време на нивата мъжът си построл кокощарник и в него гледал кокошки-най--различни на цвят, а невестулкатаи малките и стояли все там в храста и пазели всяка нощ кокошките на мъжа.
дороти - 15.12.2010
легенди,ама аз имам истенси случай в момента,работя в склад и при нас се е настанила една булка/ТАКА Я НАРИЧАМЕ/от месец неможем да я прокудим още утре ще приложа хурката с вълната и дай боже се оттарвем от нея,че много пакости ни направи
Георги Иванов - 17.01.2011
Това че невестулката плюела в храната на хората за отмъщение,са само легенди.Невестулката е хищник,но не отровен.Основната й храна, освен по-дребни от нея живи животни, се състои и от мърша. Безспорно това се отразява на устната й кухина, където независимо какво е похапнала байновата булчица, се развиват множество болестотворни микроорганизми в резултат от гниенето на остатъците от месата. И когато невестулката ухапе човек, болестотворните микроорганизми се внасят в раната, тя се инфектира и оттам се получава общо натравяне. То много често е завършвало със смърт отново поради недотам високите постижения на медицината.Ето и обяснението защо се случва все на нивата и все едно време.Защо няма отровен трактористи,мигар те не са унищожавали неволно леговища на невестулки.Примери много,но легендата си е легенда.
Мариян - 04.04.2011
невестулка не съм вйждал но като всяко животно него ли закачаш и то няма да те закачи.
Иван - 10.06.2011
И аз,съм чувал за това животинче.Един човек си лежал на поляната и при него дошла байнова булка.Започнала като чели да му говори нещо,не я прокудил ами постоял известно време с нея.Вечерта разказал историята на семейството си.Майка му онемяла и веднага изнесла на вън купичка с прясно мляко.При въпроса защо го е направила тя казала.От майка си знам това животинче е било гладно и те е молило за храна,има малки сигурно.Оставяй всяка вечер на вън нещо за ядене и ще ти се отблагодари стократно животинчето.Човека не повярвал на легендата ала майка му всяка вечер слагала по нещо за ядене на двора.И станало чудото.След ден два пред вратата на дома му имало около 5-6 трупа на мишки и плъхове.Също така му пазела кокошките и другите животинки.Има нещо вярно в тази история.Виждал съм опитомена невестулка невероятно любвеобвилно животинче е любопитно и също така усеща кой е добър и лош човек.На неприятните хора издава един съскащ звук и цялото настръхва.Не сме само ние хората най-интелигентните същества на планетата!
eli - 15.01.2012
i az s1m 4uvala 4e e opasno tova jivotno
Моника - 29.04.2012
Баба ми ми разказа една история: Един мъж както си орал с воловете видял малките на невестулка и ги качил на каруцата. Майката като видяла че взимат децата им отишла при яденето му и го наплюла.Но орачът не направил нищо лошо на децата й а напротив-построил им гнездо и ги оставил.Щом невестулката видяла че се грижи за децата й отишла и обърнала купата с наплютото ядене.(така човекът няма да се отрови)
elana - 06.05.2012
baba sa6to mi razkaza za nevestulka kogato e bila dete no neiskam da q spodelq
кикитата - 19.01.2013
много беше интресно
Krasimir - 31.05.2013
tazi vecher izlqzohme s priqteli i kato izprashtahme ediniq ot nas i vidqhme v edna golqma tryba edna glawa i si pomislih che e kotka i izleze i beshe nevestulka ... az se uplashih super mnogo zashtoto samo sym chuval legendi i istosii kak pluela v hranata na horata. Ediniq ot nas q podgoni i bq vleze w edin dwor i go gledala sekunda dwe i si zaminala i sega me e stah da ne ni naprawi neshto .. znam che zvuchi mnogo glupawo
dichko - 01.08.2013
men mnogo me e strax
mario - 04.01.2014
ujas i v kashti se motae no zashto dali zaradi galabite
Теди - 06.02.2014
Невестулките са красиви,но опасни
Ицо - 18.02.2014
ето една история: НЯМА НЕНАКАЗАНО ДОБРО... В едно далечно село, живеела сама бременна жена, на която съпругът починал преди да се роди детето ... Един ден жената намерила ранена невестулка в планината и решила да я вземе със себе си, и да се грижи за нея до оздравяването и... Тя я хранела, а невестулката станала неразделна част от нея, дори и за миг, въпреки че не е домашно животно и въпреки че не е съвсем опитомена... Няколко месеца по-късно, жената ражда момченце. Въпреки всички предизвикателства, тя продължава сама да се грижи за бебето. Минават дни без жената да напусне дома и детето дори и за минутка... но един ден се наложило да напусне къщата за малко... Бебето остава само с невестулката в къщата. След малко майката се връща вкъщи... и вижда невестулката с кървава уста... Обезумялата майка напада невестулката и убива животното на място. Точно в този момент се чул детски плач вътре от стаята. Майката тичешком отива в стаята... и там какво да види...? Застанала до люлката... а в люлката до бебето вижда убита разкъсана змия... Айнщайн казва: "Да унищожиш предразсъдъците на хората е по трудно, отколкото да разделиш атома на частици."
nina petkova - 21.02.2015
Zsraveite kupihme si kasta na selo stara i q restavrirahme izcqlo sas nov pokriv iizolaciq det se vika pile ne moje da vleze no na pokriva jivee nashata sasedka koqto ve4e si ima i malki imam 2 koteta koito mnogo obi4am i se strahuvam za tqh.moje li da im napravi nesto ina4e kato izklu4im tova 4e vdiga stashno mnogo shum ne mi pre4i ve4e sviknahme s neq.No tova 4e ima i malki me trevoji.Vse oste nqmame pileta ili drugi jivotni osven kotetata strahuvam se 4e ste iztrepe vsi4ko ako si vzemem.Nz kakvo da pravim komshiite vikat ne q zaka4ai tq sama ste si otide ama ne mi se vqrva nqkakav savet ili podoben slu4ei blagodarq
невена - 21.07.2015
Всичко това са глупости, плуела на храната абе хора чувате ли се всичко това са бабешки измислици не са никакви легенди. Много обичам животните. Искам да гледам невестулка като домашен любимец ако си намеря малка ще си го взема.
Генка - 10.09.2015
Ние си имаме невестулка но не знаем как да я прогоним.
Параскева - 02.10.2015
Мислех,че е съсел докато не забелязах,че ми е изчезнал кибрит и то няколко на брой и едно пауново перо. Видях само опашката й като се промушваше в една дупка отворена отстрани над камината. След като преместих едно дървено съдче зад което имаше останали кибритени клечки които прибрах се появи първо перото промушено през дупката,а след ден и два кибрита. Животинчето ми върна всичко взето от него.Преди години имах доста мишлета в къщата,сега нито едно.Притеснявам се само от инфекция при вземането и в уста на предмети които може и да не знам,че са попадали в устата и. Иначе няма миризми и с нищо не ми пречи. Умно животинче е и полезно.Мислех да измажа отвора,но не съм сигурна че е необходимо да прекъсна връзката.
Николай Петков - 09.08.2016
всички коментари са вярни според мен зависи дали си грижовен към тях или си лош,мойто наблюдение е,че те не са чак толкова опасни,как може едно толкова малко животно,което прилича на катеричка да е опасно.Аз лично съм чувал,че те обичат да душат кокошки.Аз много обичам животни и ще се поправя на всеки от коментарите има по малко вярно.
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com