banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Именник на българските ханове
Категория: История
Автор: Йордан Петров

Именник на българските ханове

“Именник на българските ханове” е най-древният летопис от домашен произход, представляващ списък на 13 древни вожда и на владетелите на Дунавска България. Предполага се, че е създаден по време на българския хан Аспарух (около 700тата година). Написан е на гръцки език с вмъкване на някои прабългарски (тюркски) названия. След името на всеки владетел са посочени продължителността на живота или управлението му, месецът на неговото рождение или възшествието му по старинното българско летоброене, за което се е смятло, че се основава на цикли от по 12 лунни години, всяка от които е носела название на животно (напр. “дилом” (змия)).

Именник на българските ханове

Именник на българските ханове:

Авистохол живя 300 години, Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] змията – дилом, [месец] девети – твирем.
Ирник живя 150 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] змията – дилом, [месец] девети – твирем.
Гостун – този бе наместник 2 години. Родът му Ерми. А властта му е дадена [в годината на] свинята – дохс, [месец] девети – твирем.
Курт управлява 60 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] трети – вечем.
Безмер [управлява] 3 години. Родът на този – Дуло. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] трети – вечем.

Тези 5 князе управляваха княжеството на отвъдната страна на Дунава 515 години с остригани глави. А след това дойде отсам Дунава Исперих княз. Същото е и досега.

Аспарух княз 61 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] тигъра – верени, [месец] първи – алем.
Тервел [управлява] 21 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] овена – текучитем, [месец] девети – твирем.
[...] 28 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] заека – дванш, [месец] шести – алтом.
Севар 15 години. Родът му Дуло. А властта му е дадена [в годината на] кокошката – тох, [месец] шести – алтом.
Кормисош 17 години. Родът му Вокил. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] девети – твирем. Този княз промени рода Дулов, което ще рече Вихтун-Вихрогон.
Винех 7 години. А родът му Укил. А властта му е дадена [в годината на] вола – шегор, [месец] първи – алем.
Телец 3 години. Родът му Угаин. А властта му е дадена [в годината на] мишката – сомор, [месец] шести – алтом. И този бе вместо друг [наместник].
Умор 40 дни. Родът му Укил. А властта му е дадена [в годината на] змията – дилом, [месец] четвърти – тутом.

Вижте още:
- Хан Тервел (700-721)
- Основаването на българската държава

Коментари
kolobar - 03.05.2008
molia ne komentirai 1.nikade v imennika ne se spomenava turk. 2.i drugi sa 4eli imennika 3.ako ti se smiata6 za turk to nie BOLGARITE se mislim za bolgari i imame bqlgarski nazvania
Vladimir Pomakovq pomak@abv.bg - 05.06.2008
Уважаеми участнвици във форума, Няколко съществени корекции: 1) Въпросният т.нар. "Именник съвсем не е "домашно" (в смисъл българско, създадено в Б-я) съчинение, а е "вставка" (т.е. "вмъкнат текст")в една руска книга съставена от А. Попов в 1866 г. озаглавена "Обзор хронографов русской редакции", като самият Попов я взима от една историческа компилация наречена "Летописец эллинския и римский". Макар А. Попов да казва, че "трудно е да се каже откъде е дошъл тоя вмъкнат "текст", той го публикува в своя "Обзор" - с каква цел нека сам си отговори. Първи разглежда този текст хърватския историк Франьо Рачки, който го и кръщава "Именник на първите български князе". След това това заглавие мутира в "Именни на първите български ханове", за да стане днес "Именник....канове". Доказан фалшификат! За съжаление пуснал дълбоки корени както в "официалната" историческа наука, така и в съзнанието на мнозинството образовани българи. Както виждам пък тука сте още преди последната реформа на "князе" от "ханове" в "канове". Едно уточнение - в оригинала откъдето е взет "вмъкнатия текст" след Умор следва Навуходоносор, асирийски цар. Бъдете здрави и умни. Помаков
без именен - 14.05.2008
kolobar много си зле къв е тоя Турк мога да ти кажа че за тоя не съм чел никаде токъв хан несъществува
хгоът - 20.11.2008
ягжэ яфэгя эягжаоэъ тгэа ягагъ ягфа ъгйъ яйгфгя г оаг
vanu6aa - 09.02.2009
хгоът - 20.11.2008 ягжэ яфэгя эягжаоэъ тгэа ягагъ ягфа ъгйъ яйгфгя г оаг ти наред ли си we???:о
vanu6aa - 09.02.2009
т.е.: хгоът - 20.11.2008 ягжэ яфэгя эягжаоэъ тгэа ягагъ ягфа ъгйъ яйгфгя г оаг -ти наред ли си we???:о
vany6aa na 11 - 09.02.2009
Vladimir Pomakovq pomak@abv.bg - 05.06.2008 Уважаеми участнвици във форума, Няколко съществени корекции: 1) Въпросният т.нар. "Именник съвсем не е "домашно" (в смисъл българско, създадено в Б-я) съчинение, а е "вставка" (т.е. "вмъкнат текст")в една руска книга съставена от А. Попов в 1866 г. озаглавена "Обзор хронографов русской редакции", като самият Попов я взима от една историческа компилация наречена "Летописец эллинския и римский". Макар А. Попов да казва, че "трудно е да се каже откъде е дошъл тоя вмъкнат "текст", той го публикува в своя "Обзор" - с каква цел нека сам си отговори. Първи разглежда този текст хърватския историк Франьо Рачки, който го и кръщава "Именник на първите български князе". След това това заглавие мутира в "Именни на първите български ханове", за да стане днес "Именник....канове". Доказан фалшификат! За съжаление пуснал дълбоки корени както в "официалната" историческа наука, така и в съзнанието на мнозинството образовани българи. Както виждам пък тука сте още преди последната реформа на "князе" от "ханове" в "канове". Едно уточнение - в оригинала откъдето е взет "вмъкнатия текст" след Умор следва Навуходоносор, асирийски цар. Бъдете здрави и умни. Помаков --az sum suglasna s teb!!!
macencety - 09.02.2009
pls imam doma6no po istoriq kawete ne6to i mi omognete predvaritelno blagodarq (hug)
macencety - 09.02.2009
pls imam doma6no po istoriq kawete ne6to i mi omognete predvaritelno blagodarq (hug)
macencety - 09.02.2009
pomognete :$
makebulgar - 17.03.2009
http://www.bulgaria-is-alive.com/titli%202.html
Авитохол - 19.03.2009
Това е за всички потурчени/турчета заядливи и(къмтурчени*)Историята сама говори кой народ/пред кой кога/откъде/докъде е стигнал/и какво е оставил след себе си.Та злорадството много ви отива и само То ви остава
Ссс666 - 25.04.2009
Vladimir Pomakovq pomak@abv.bg: Извинявай ама ти добре ли си ??? Този именник е най-старият български извор и датира от 7-8 в това 4е си го видял в "в една руска книга съставена от А. Попов в 1866 г. озаглавена "Обзор хронографов русской редакции", като самият Попов я взима от една историческа компилация наречена "Летописец эллинския и римский"." не доказва 4е е фалшификат. хиляди историци и у4ени са доказали че той е абсолютно АВТЕНТИЧЕН БИЛГАРСКИ ИЗВОР. Тва че някой ти е втълпил подобни неща или сам си си ги втълпил неозначава че са истина и небива да коментираш подобни неща !!!!
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
Buhara - 22.06.2009
Много писания са унищожени и то не случайно, за да се заличи величието на един свободолюбив народ.За това се е наложило да търпим чужди Тирани - защото не търпим нашите.
Buhara - 22.06.2009
http://data-bg.com/thrwr.htm http://www.institutet-science.com/bg/gradeshnitzab.php http://ziezi.net/trakite.html http://balgarite.interbgc.com/
бате гошо - 03.10.2009
пишете четливо и грамотно на български`ако не можете не коментирайте защогаслед малко ве почвам евтини ромейски и цигански шпиони
walqq - 25.09.2010
кои е тоя ханн [...]?
Адел - 28.03.2013
Здравейте,тъй като ще се явявам на ДЗИ по История бихте ли могли да ми кажете дали това е пълната версия на именника,защото мисля да го разпечатам?Предварително благодаря!
валентин - 07.02.2014
Ще простиш моето невежество, но ако Именника е създаден по времето на Аспарух, за следващите владетели боб ли са хвърляли или са гадали на кафе .... кой кога ще управлява ;-)
БогарАн - 31.12.2014
СЪЗДАДЕН-по времето на Аспарух,ЗАВЪРШЕН-Умор 40 дни. Родът му Укил. Звездите ми го казаха.ХаХаХа:) Макар че, българите живеят отпреди хилядолетия, българското писмо (писменост) навлиза сред народа едва през 4768 година преди Хр., и доказателството за това е: Именникът на българските ханове, които е построен върху 12-годишен животен кръговрат, изискващ системни наблюдения на небето, звездите, планетите, изискващ изследвания -астрономически, дълги години наблюдения. На базата на този календар цар Борис поставя началото на българското летоброене в 4768 г. пр. Хр. допълнителна информация: Международно генно изследване на Y-хромозоми доказва: Българите са най-древният народ в Европа - http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa Българите – това е народът, който имаше всичко, което е пожелал. Този народ вярваше че светът е открит за него, българите вярваха, и никога не се съмняваха в победата си, това е народът ОТ който се учеше светът. Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история.copy/paste:)
БогарАн - 31.12.2014
Тъй или иначе, България е най-старата европейска държа­ва, която не е сменила името си през вековете. Испания е Испания от 1479, Швейцария е Швейцария от 1291 година, Швеция е Швеция от началото на XI век, Полша е Полша от края на X век, Франция е Франция от 843 година, Англия е Англия от 827, а България е България от 681 година.
barin - 17.04.2015
Именникът на българските ханове е написан по всяка вероятност през 8-ми век. Няма как да е от времето на хан Аспарух. В него е пропуснат хан Сабин, който е от рода Вокил и от славянски произход. Освен това е недолюбван от боилите, които не са съгласни с неговата примиренческа политика спрямо Византия. В именника има неясноти относно управлението на някои владетели, но при тях кинартикинът е обявяван за съвладетел и затова има застъпване на годините. Намерен е само първият лист на именника, който завършва с 40-дневното управление на Умар. За него няма никакви други сведения. Който е написал именника на българските ханове е имал познания и памет за историята на България от 153( 165) г. до средата на 8-ми век. Периодите Авитохол и Ирник съм ги обяснил в друг коментар.
Кирил - 01.07.2015
Барин ли си, татарин ли си, не те знам! Но във въпросния документ никъде не е спомената титал "хан" Не е спомената и в никой друг документ, скален надпис или фолклорно произведение. Тоест НИКЪДЕ, абсолютно НИКЪДе бъгларски владетел не е наричан хан!! Така че преди да "обясняваш", "разясняваш" и "поучаваш" се хвани и науче че: 1. Въпросният документ е притурка от стара руска библиякъм глава "Царства". Вмъкната е към изреждането на асирийските цяре. 2. Никъде в тази притурка не пише (повтарям за профаните - не пише) за българи. От 1) и 2) следва че да се наименува този документ "Именник на българските ханове" е пълна профания, защото там няма нито българи, нито ханове 3)Специално за теб - произхода наникой (повтарям на никой ) от владетелите, които наричаш ти "ханове" не е нито славянски нито татарски. Те са българи, а това е новото име на тракийския народ мизи, както знаем от много летописци
mitko - 22.02.2016
Ханове и канове има само в главите на продажниците. Титлата на първите български владетели е КНЯЗ или записано с гръцки букви CANAS
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com