banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Лъв (Panthera leo)
Категория: Животински видове
Автор: Росица Жекова

Лъвът (Panthera leo) олицетворява силата и властта, символизира царствено достойнство! Той е свързан с нашето национално освободително движение и присъства в гербовете на знамената на бунтовниците против османската власт. Прословута е емблемата на калпаците на Първа Българска Легия - Златно лъвче. Този символ се среща отново и в знамената на други български чети и бунтовнически дружини по време на въстанията. Лъвът, символизиращ смелостта и силата на нашия народ, присъства и в официалния герб на република България.

Лъв

Като посланник на боговете, лъвът се бори с демоните в човешката душа. Лъвът убива! Но го прави, за да се нахрани! Никога няма да наруши природното равновесие в ареала, който обитава. Обект на неговея лов са болни и слаби животни. По този начин той създава условия на добра популация на своята плячка. Тези царствени котки са известни със своя групов лов. Обикновено женските ловуват, а мъжките се грижат за сигурноста на прайда (стадото) си. По-голямата част от деня лъвът прекарва в спане, а ловува в хладните часове - привечер или нощем. Мъжките лъвове спят до 20 часа в денонощието, а през това време лъвиците ловуват на групи. Имат си ловна стратегия. Най-често една лъвица подгонва стадото към останалите лъвици. Плячката се поднася на водача-лъв. Докато той се нахрани, останалите чакат. Същински цар!
В природата няма други врагове освен човека. Но се случва лъвът да пострада от удар на жираф или бивол. Царят избягва и близки срещи с носорози и слонове. Като ги срещне се прави, че не ги е забелязал. Лъвът се размножава в края на сухия сезон. След бременността, траеща около три и половина месеца, лъвицата ражда средно по четири лъвчета, поне половината от които обикновено не оцеляват. В началото малките се хранят само с мляко, но скоро майката започва да им дава и полусмляна храна. Лъвицата се грижи за тях две години, като през втората половина от този период ги учи да ловуват. Когато пораснат достатъчно, тя ги отвежда при прайда, с оглед лъвът-водач да не бъде изместен. Ако той се смени обаче, новият водач избива всички малки лъвчета, така че лъвиците да отглеждат само неговото потомство. Женските не го приемат докато не забременеят от него. Размножаването не е свързано с определен период. Половата зрялост настъпва на четвъртата година. Бременността трае от 105-112 дни. Раждат се от 3 до 5 лъвчета. Лъвът живее средно около 20/30 години. Среща се в Африка - най-често в полупустините, по-рядко в пустините, а също и в някои части на Индия. Според писания на Херодот е населявал и нашите български земи!

Историята, която ще ви разкажа, е станала в Етиопия. Дванадесет годишно момиченце било похитено. Когато полицията го открила, видяла три лъва, които пазели детето. Похитителите били избягали от страх. „Най-странното от всичко бе начинът, по който зверовете пазеха момичето, дежурейки едва ли не по часове и с рев се опитваха да привлекат внимание към мястото.” - разказал местният шеф на полицията. Още по-странното е, че хищниците не докоснали детето. Познавачът на дивата природа Стюарт Уилямс твърди, че единствената причина е това, че детето постоянно плачело. Лъвовете възприели звука като мяучене на новородено. По законите на природата им в такъв момент те не го докосват, а го пазят ревностно.

Коментари
LION - 07.05.2009
l1vat mi e lybimoto jivotno!!!!!!
Leo - 05.09.2010
Лъвът e napravo neveroqtno jivotono i vinagi sam go haresval pove4e ot vseki drug hishtnik
Belev - 04.03.2011
Лъвът се размножава в края на сухия сезон. ..... Размножаването не е свързано с определен период. Хубав сайт, но цялото съдържание е пълно с такива противоречия и откровени безсмислици...
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com