banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Архангел Михаил (8 ноември)
Категория: Празници и традиции
Автор: Росица Жекова

/Архангеловден, Рангеловден, Свети Рангел, Събор на Свети Архангел Михаил/

свети Архангел Михаил

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел! Той представя Божието слово. Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благославии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел-пазител.
Хората вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите. В осмия ден на ноември нашият народ празнува денят на смъртта. Звучи страшничко, но българите са силен народ и в неговите празници се срещат болка и радост! Народът ни празнува този ден, за да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ!
На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.
На този ден се слави името на Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел!

Коментари
Гинка Богданова - 05.02.2009
Статията е чудесна за ученици от 5 клас.Образователна е ....
Емил Столев - 08.11.2009 г. - 08.11.2009
Статията е кратка, но за сметка на това поучителна! Жалко само дето почти никой няма да я прочете. В период сме, в който дяволът тъпче с копитата си нас и ценностите, с които сме се родили и израснали. :(
iliq georgiev - 13.11.2009
ne e samo za 5 klas a i za dosta hora koito ne znaqt
Росица Драганова - 18.11.2009
За нещата от християнството трябва да се говори и пише на достъпен език.Благодаря!
amy lee - 23.01.2010
аз съм 5 клас и точно тази статия използвам за домашно
Михаил Георгиев Иваноф - 04.02.2010
ураааа преписах цялата статия и имам 6 на домашното ми по литература госпожата ми каза че не е писала 6 на домашни от 2 години много помогнахте
Росица Жекова - 30.05.2010
Радвам се, че съм помогнала.
Михаела - 04.11.2010
Благодаря
С. Димитрова - 05.11.2010
Текстът се възприема много добре.
Joro - 06.11.2010
Blagodaria! Statiata e dobra ne samo za 5 kl.
Радостина Тодорова - 08.11.2010
Статията е много добра,но мисля че без поверията в нея.
жужа - 08.11.2010
Хубавото е това, че има хора, които си правят труда да публикуват такива статии, за да образоват такива като нас, които не сме наясно.Приветствам ги!
Й Николова - 08.11.2010
Статията е интересна!Да са живи и здрави именниците ! И най вече дъщеря ми Рая!
Даниела Донкова - 08.11.2010
Благодаря за статията. Не всичко знаех за този празник, но тук инфорбацията е достатъчно изчерпателна.
2021 - 08.11.2010
Светците не се интересуват дали догодина жертвата за тях ще е по-голяма. Ритуалът очевидно не е християнски.
толерантен нехристиянин - 08.11.2010
Милият св. Никола - християнин, човеколюбец, щедър дарител! Него ли ухажваме с думите, че догодина ще му сервираме с бакъра, ако даде берекет? Или на някоя под-човешка сила с манталитета на 3-4-годишно дете (или мутра)? Християнството заклеймява като сатанизъм всички такива сделки с природните сили - може би с право. Старият ритуал може да се толерира от църквата, ако е лишен от старото съдържание, но все пак човек трябва да внимава какви сделки на кого предлага.
сем. Тодорови - 24.11.2010
Благодарим за интересната статия! Хубаво е да научаваме нещо ново от богатата съкровищница на православната българска традиция!
Любимка Петкова - 13.01.2011
Статията е поучителна и надявам се повече хора да я прочетат.
Ангелинка - 22.03.2011
Много ми хареса статията.Нека има повече такива четива.
veni - 23.03.2011
Беше ми много интересно да прочета тази статия,тъй като тя представлява личен интерес за мен,за съжаление обичаният ми дядо почина на този ден преди няколко години и се радва,че обогадих знанията си с написаното тук.Благодаря Ви!
divna - 10.04.2011
статията е погрешна-в библията се споменава само един архангел-Михаил-името му означава-кой е като бога-отворете библията и прочетете
izzet - 03.11.2011
az sym 5 klas i do4no tazi statiq tyrseh kratka i pou4itelna
Гаца Печикамъкова - 08.11.2011
i az sym 5-i klas i mnogo mi haresa statiqta:)
Грую Пеков - 08.11.2011
много поучителна статия. Благодаря
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com