banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Мратинци (Вълчи празници) - 14-21 ноември
Категория: Празници и традиции
Автор: Росица Жекова

Вълк, Мратинци

Днес този празник е малко популярен сред младите хора. В някои краища се празнува, за да се предпази човек от кокоша болест, в други от вълците...Мратинякът?! Кой е той? Това е страшен, черен и зъл дух с перушина и зелени очи! В българското патриархално семейство жената никога не коли животно, но на този ден най-възрастната жена в дома взема ножа и заколва на прага черен петел, като изрича думите: ”Не те коля аз, а Мратиняка!” Вярва се, че жлъчката на петела има лечебна сила, която разваля всички магии и лекува болести.
Още тракийските ни прадеди са почитали вълка като силен воин. Неговото име носят селища, местности и хора. Българите вярвали, че от 14.11 до 21.11 нощите са зли и човек може да прихване незнайна болест. Срахували се от тайнствена стара и зла жена, която с едно докосване с тоягата си моряла грешниците. Тя можела да те срещне по късна доба, затова прадедите ни не излизали навън след залез слънце.
Победили са страха от неизвестното и необяснимото отново с Празник! На този ден да се славят имената на Вълчо, Вълко, Вълкан, Вукадин, Вълкашин, Въло, Вълкана, Въла.

„Куме ле, Кумчо Вълчане,
честито да тий името,
дето го хаир дарува....”

Коментари
иван - 31.05.2011
честит празник на вълците
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com