banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Казаслъкът – народен художествен занаят от Трявна
Категория: Празници и традиции
Автор: -

Казаслъкът е един от типичните и характерни за Трявна художествени занаяти. Началото му може да се търси в края на XVII век, като се предполага, че е донесен от представители на фамилията Кросневци от Одрин. Името произхожда от турската дума „казас” и означава „обработвач на сурова коприна”.
Казасите изработвали от мека вълнена, копринена, ленена или памучна прежда, ръчно или на специални станове, различни видове украса – такъми(прибори) за коне, подвръзки с пискюли за подколенете на чорбаджийските потур, пискюли за мъжки и женски фесове, колани за жени, копринени кордони за часовници, екселбанти, колани за офицери, стражари и др.
Като първичен материал са използвали най-вече мека бяла вълна, която боядисвали в тъмночервено или тъмносиньо. По-рядко, за по-тънки плетива или тъкани, си служели с ленени, памучни или копринени прежди. Казасите сами подбирали вълната, коприната и лена и сами ги багрели с трайни растителни бои. Тревненските казаси били търсени и предпочитани майстори. Тяхната продукция се изнасяла в Цариград, Смирна, Бурса, Бейрут и др. Те представяли своите стоки на панаири в Одрин, Узунджово и Ески-Джумая, а също така и във Влашко в Русия (Плетньов, Г.1982:46). До 1860 г. около 60 семейства в Трявна се препитават от казаслъка. Подобно на иконописта този занаят ангажирал работна ръка от 6 до 80 годишна възраст – обстоятелство, имащо огромно значение за икономическия бит на населението.
В Трявна казаслъкът се развива по свой собствен път, съобразно местните суровини и условия. Той се оказва един от най-устойчивите занаяти в града поради това, че доста време след Освобождението запазва пазарите си в Турция, а неговата еснафска организация проявява гъвкавост и усет за приспособяване към новите условия. Към края на века пазарът на тревненските казаси постепенно замира, но като художествен занаят казаслъкът дълго време заема значително място в поминъка на тревненци.
Подчертаният интерес към производството на тревненски казаси е доказателство за изключителната художествена стойност и качеството на произвежданите от тях стоки, за важното им място в стопанската дейност на местното население и в облика на етнокултурната му характеристика.

Коментари
емилия - 09.02.2011
много тъпоооооо
Таня - 06.04.2011
никак не е тъпо, забравихме че сме българи. добре че има хора които се стараят да запазят част от нашите занаяти или ни дават информация да тях.
Мария - 12.09.2011
чувстваш се истински българин, когато посетиш възрожденските градове на България. А за Трявна нямам думи.
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com