banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: село поручик Гешаново
Категория: Градове
Автор: Росица Жекова

„Има едно българско село с древна история. Споменава се за него в османските данъчни регистри от XIV-XV век.” Тази информация може да се отнесе почти за всяко българско село, но това, което привлича вниманието ни е, че това село се Гешановонамира на кръстопътя на древните пътища Виа Понтика и Виа Милитарис. Носи името Главан. В историческите книги можем да прочетем това: „След руско-турската война /1828-1829 г./ 800 главански семейства, начело със свещеника Михаил Стефанов Киранов, тръгват с оттеглящите се руски войски. Пътят е дълъг и тежък. Много умират. Част от главанци остават в Северна България, където основават свое село Главан/днешното село Главан, Област Силистра/. 167 семейства достигат до Бесарабия, където основават трето село Главан. Бесарабските главанци пазят и досега езика си, както и своите обичаи. Има и семейства, които са се завърнали от Бесарабия в България. Тъй като тръгнали след като ожънали нивите си, зимата ги заварила в Добруджа. Там те и останали. Живеят в селата Гешаново, Владимирово и др. Най-голям инат (най характерното качество за главанците) проявили тези, които влезли най-навътре, а по-точно заселилите се в село Гешаново, община Добрич.” Провокацията да се представи точно село Гешаново дойде от малограмотно написано изречение за това село в интернет пространството. Както вече стана ясно, на 26 километра от град Добрич са намерили дом най-инатите главанци! В това незнайно днес село продължават да работят хора. Нарочно не написах „живеят”, защото за главанците работата е смисъла на земното им пребиваване. Много странно звучи днес, но ако ви се отдаде възможност посетете селото...и ще разберете какво имам предвид! Безкрайно гостоприемни хора са. Преди да вземе името на загиналия поручик Гешанов, селото се е казвало Конак куюсу. Старите хора казват, че е имало турски конак някога.

Поручикът от Първа конна дивизия, шести полк - Гешанов загива, защитавайки селото през Първата световна война. И хората от благодарност приемат неговото име да носи селото им. По тоталитарно време е било недопустимо населено място да носи име на царски офицер! На два пъти е имало държавен опит да сменят името на селото, но селяните не са допуснали това!

Разположено е близо до коритото на Сухата река. Реката в този район е пресъхнала. Отличава се от останалите добруджански села с това, че е сгушено между красиви хълмове. Богатият чернозем ражда най-златното добруджанско жито, от което се прави най-вкусния хляб. В района се срещат много билки. През лятото селцето ухае на лайка и маточина. Има голямо находище и на смрадлика. Имат три извора в селото с построени чешми. Наричат ги Сладката, Горчивата и Акарджа.

Нека ви разкажа една история, която звучи като легенда! Предавана е от баща на син. В съседното село Енево и не само там настанала голяма зима. Хората не само мръзнели, но и умирали от глад. Потърсили помощ - топлина и храна от съседните села (за да се спести неудобството на днешните им наследници няма да се споменат имената на тези села). Единствено хората от село поручик Гешаново са ги нахранили и приютили до края на зимата! И до днес старите хора казват на наследниците си "Ако някой от Гешаново има нужда от помощ трябва да намериш начин да му помогнеш!" Звучи малко наивно в днешно време, но това е действителността там! Хората от Енево и днес изпитват особена благодарност и почит към Човеците от Гешаново.

Хората, чиито корен е в това село имат специфична осанка. Ходят някакси гордо, но не надменно. Като че ли имат крила...Ако веднъж ги видиш, не би ги забравил и после би ги разпознал сред тълпата.

Коментари
Дора - 05.07.2008
Много добре написано.
Пламен антонов - 28.09.2008
Баща ми е роден в това село!Голяма част от детството ми е минала там, а пък и там имаме много роднини!Това е едно от най красивите места в цяла Добруджа затова обичам да ходя винаги когато мога!!!
К. Керанова - 20.08.2008
Това е самата истина за моето село,но жалко,че вече остава безлюдно.
Дарина Колева - 02.09.2008
БАЩА МИ Е РОДЕН В ТОВА СЕЛО И СЕ ВЪРНА ДА ЖИВЕЕ ТАМ СЛЕД КАТО СЕ РАЗБОЛЯ, ДОКОЛКОТО ЗНАМ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ ХОРАТА КЪМ СЕЛОТО. АЗ ЧЕСТО ХОДЯ ТАМ, Т.К Е СТРАХОТНО ЗА ПОЧИВКА.
Емилия Михайлова -от драгановите - 09.11.2008
Страхотно село и баба ми и дядо ми пренадлежят от двата рада който са се заселели там .Боли ме това което ми се налага в момента да продам дядовата си земя и къща .което е единственото което имам като имот .Винаги съм се гордялае се гордея че съм главанка
Диана Милушева - 01.03.2009
Баща ми е роден в Гешаново и аз винаги ще чувствам силна връзка с това място и някаква странна благословия,която непрекъснато ми дава сила!
Александър Ястров - 11.06.2009
аз съм от село Главан обл.Силистра.Гордея се че съм главанец.Моя род и от страните на баба и дядо са от Главан.Наскаро се нидяхме със своите далечни роднини от с.Главан обл.Стара Загора,които ни гостуваха и се запоззнахме.Аз съм от Род Грухови ,ако има някой от тях нека да пише.
Тимнев & Пехливанов от Главан, Ст.З. - 06.08.2009
до Ал. Ястров - "ГРУХТЕВИ" е рода в Ст.Загорското Главан :) Тимнев & Пехливанов от Главан, Ст.З.
Ал.Ястров - 19.08.2009
искам да кажа че и моя род е дошъл от Ст.Загора.от тоя род съм и аз
Александър веселинов - 14.02.2010
По майка съм главанец.Те са отишли в истрия Румъния и 1940 се връщат в с.Владимирово.Имам много роднини из цяла Добруджа от 1-во до 5-6 коляно.1982 имахме вече кола и с дядо ми обиколихме няколко села и семейства,Дори майка ми не познаваше всички от възрастните.Аз съм от Пловдив и знам за главанската походка ,често са ме осмивали тея на които рода им е от пловдивско
ястров - 30.03.2010
оф и ти имаш моя проблем.какво сме виновни че сме главанци напротив трябва да се гордеем,че сме старо население.ако искаш да питаш нещо за гланците питай.аз съм от Главан-Силистра
Екатерина Енчева Проданова - 14.05.2010
Здравейте!Аз съм от село Главанци.Дошли сме от село Главан.От рода КАВАЛЖИЕВИ съм.Много искам да намеря роднините ми.Присъединете се към групата на село Главанци във www.faceboook.com http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=122574587761405&v=wall&ref=ts
Ивелина Иванова Маринова - 29.05.2010
Много добре измислено и написано.Баща ми е роден и израснал в с.Гешаново.С гордост носи главанското в себе си,предадено му от моите дядо и баба,който също бяха потомци на главански родове.За съжаление селото обезлюдява и остават само спомените от пълните с хора къщи и живината от миналото.
Katerina Kuleva - 19.06.2010
Моите роднини са от с.Гешаново и се гордея с главанското сюв кръвта ми. За жалост почти нищо не знам за моя род, а така ми се ще да разбера какви са били прароднините ми. Някой ако има по подробна информация за родовете нека пише на имейл katerina.kuleva@abv.bg
Пламена Иванова - 08.07.2010
Аз съм от с.Главан, обл. Ст. Загора. Родителите ми са от там и в момента живеят там. Гордея се, че с главанския си произход, но за съжаление както много други села и нашето се обезлюдява. Преди няколко години идваха главанци от Бесарабия и им беше много интересно да видят от къде са тръгнали прадедите им. В момента един главанец пише книга за Главан с подробна информация за всички родове и доколкото знам почти е готова. Има и доста информация в Уикипедия, ако ви е интересно прочетете я.
Кралева - 17.11.2010
Здравейте! Аз съм правнучка на Крали Кралев,род.в с.Главан през 1896гживял в с.Подслон и баща на синове Кольо,Коста, Борис,Недялко,Съби и сестра им Руса-Кралеви, детството ми е минало в с.Подслон, поздравявам всички добруджанци от региона! Бъдете здрави!
Кралева - 17.11.2010
Здравейте! Аз съм правнучка на Крали Кралев,род.в с.Главан през 1896гживял в с.Подслон и баща на синове Кольо,Коста, Борис,Недялко,Съби и сестра им Руса-Кралеви, детството ми е минало в с.Подслон, поздравявам всички добруджанци от региона! Бъдете здрави!
ястров - 22.11.2010
от кой Главан са
кралева, поповод 17.11.коментар - 25.11.2010
крали костов кралев роден в село главан старозагорско, благодаря
кралева, поповод 17.11.коментар - 25.11.2010
крали костов кралев роден в село главан старозагорско, благодаря
Мирослав Балчев - 24.02.2011
Прекрасно село!Баща ми е от там.Баба ми все още живее в Гешаново.Жалкото е, че както повечето села в България, така и Гешаново се обезлюдява.Детството ви премина там и беше прекрасно!!!
Димитър Ханзъров - 06.03.2011
здравейте ние сме от смейство Ханзърови.Дятато ми е Минко.Баща ми е приел родовата фамилия Вълчо Минков Ханзъров.Имаме много роднинин в с.Гешаново.Аз съм Димитър Ханзъров.По време на моето следване се запознах с преподавател от Свободният унивирситет имаше преподавател който беше родам от село Славун близо до село Главан който каза че също е от рода Ханзърови.Има много Ханзърови от Стара Загора и София евентуално все главанци.
Димитър Ханзъров - 06.03.2011
здравейте ние сме от смейство Ханзърови.Дятато ми е Минко.Баща ми е приел родовата фамилия Вълчо Минков Ханзъров.Имаме много роднинин в с.Гешаново.Аз съм Димитър Ханзъров.По време на моето следване се запознах с преподавател от Свободният унивирситет имаше преподавател който беше родам от село Славун близо до село Главан който каза че също е от рода Ханзърови.Има много Ханзърови от Стара Загора и София евентуално все главанци.
Кралева - 15.07.2011
Говорим за Старозагорски Главан,с велика история българска - ИМЕННО ТЕЗИ главанци са се оказали масово в Северна Добруджа,а що се отнася до името на селото, то това е свързано само със смелостта им.Прочетете историята в Уикипедия, с.Главан, Старозагорско!
Кралева - 15.07.2011
Един вид, старозагорски Главан е "майката" на останалите няколко села с това име,родовете се пръскат и губят, за съжаление.
александър ястров - 28.07.2011
това за смелостта на моите главанци не можах да го разбера.за името на Главан в силистра
Галина Влайчева - 23.11.2011
Родена съм в Гешаново.Тази вечер се сетих, че като дете слушаш оркестъра на селото. Дядо Стефан и дядо Велико свиреха на гайди, за съжаление не помня имената на другите музиканти - гъдулка и тъпан. Спомням си как те свиреха на стълбите в къщи, а майка ми пееше стара, бавна народна песен. Имаше голяма зала в читалището, прекрасна библиотека, зала за театър, кино и концерти. Странно и прекрасно селско детство с много емоции. Дядо беше шивач и имаше работилница в която много хора се събираха да поговорят. Водеше ме на мачовете на селски отбор и имаше повече зрители от колкото сега на стадион Левски. Есен се виждаха щъркелите от терасата на къщата, обгорялата угар и белите птици на баира към Енево преди да отлетят. Всяка вечер в хоремага мъжете бистреха политиката, а денем след обяд жените нижеха пипери, чепкаха вълна и клюкареха на шорат под сянката на къщата на баба Михалца. Пролетта липата пред къщи ухаеше и аз се събуждах от аромата й и от гукането на гугутките. Аромата на липа се повтаряше през есента, когато узряваше Контела на терасата. Даже имаше детска градина и училище.Обичам това село, далече съм, рядко ходя, но за мен е част от живота. А за ината и главанския диалект е вярно. Главанеца е странно животинче. Където ида е по света, все е главанец.
Кралева - 05.12.2011
За смелостта на старозагорски Главан можете да прочетете в Уикипедия - там е описана тъжната им история,докато били подРобството,как нападат и мъжете "оставят" главите си, но не и Вярата/оттам - Главан/, повечето зрели жени,девойките и децата хукват да спасят челядта към Добруджа, много стигат Румелия, още толкова стигат Бессарабия.По-късно някои се завръщат и се установяват в Североизточна Добруджа, основава се "силистренски" Главан,много наследници в Гешаново, Подслон/Куйджук тогава/, днешен Кочмар, Тервел.
Кралева - 05.12.2011
Г-жа Галина Влайчева, много, много красиво!Описвате моите спомени и чувства, а и, предполагам на всички, пишещи тук!Поздравявам Ви!
Александър Ястров - 08.12.2011
Абе таки ли няма други главанци от Силистра освен мене.Най -много ме радва,че групата ни за фолклор в моето село Главан-силистра.още функионира и читалището също.Жените от нашата група с последни сили идват,за да я има и групата и читалището.Вечер след тежкия работен ден пак намираме време за веселие и песни-репетиция за предстоящето събитие, на което винаги носим грамоти и награди.
Таня Георгиева Жекова - 24 г. - 06.03.2012
Аз също съм от ГЕШАНОВО, т.е. баща ми Георги Великов е от там, баба ми Вълкана и дядо ми Жеко също са от там. Аз съм израстнала мога да кажа там...нямаше ваканция, събота и неделя и да не съм там...По горе Г-жа Галина Влайчева споменава за Дядо Стефан/брат на дядо ми/ и Дядо Велико /баща им/, те бяха много, нного хубави хора и много добри музикант, а дядо ми беше удивителен танцьор...Аз пък си спомням /незнам коя година е било/ цяло село се бяхме събрали в читалището и посрещахме новата година.Мисля че, Петър Желев тъкмо беше станал кмет...изкарахме си супер... Аз няма да пропусна да отбележа някои от забележителнотите в селото - за трите чешми/Сладката, Горчивата и Акарджа/ е писано и в историята по горе, но за "Дългия камък" и за тръбата, където се пускат камъчета и се чува "Ехо" може да каже човек, който ги е виждал... Селото наистина е много красиво, но вече много запустяло... Аз си имам главанския инат и нося в сърцто си всичко главанско...и по ирония на съдбата моя мъж също е от Гешаново...Само, че от другия род..Доневи :)...Той носи също много главанско в себе си...имам син на 2 год... и нали се сещате за какво става въпрос:)))пълна главания :))))....
Велизар Виндев - 22.03.2012
Здравейте,аз се казвам Велизар Виндев и моят дядо е от това хубаво селце Гешаново.Вчера патувах за Силистра по работа и се отбих за първи път в селото на дядо но сляд няколко разговора с местни жители така и не можах да разнищя и брънка за родата ми.Все си мислех че с такава невероятна фамилия ВИНДЕВИ все ще има някой който да има спомен за тях в това село но неби.Дори отначало тайно се надявах дори да имам и роднини там и да се видим за първи път но устанах огорчен от безсилието да намеря каквато и да е трохичка от историята на моят дядо.Моля ако някой чете тия редове и има дори и минимална информация по въпросите които ме вълнуват да се свърже с мен в Фейсбук на име Велизар Виндев.Инъче дядо ми се казваше Велико Желязков Виндев старшина от БА. Имаше две сестри леля Злата и леля Ивана и още един брат чичо Кольо.Първата сестра и заедно с другият брат и дядо се задомяват в Шуменско село Дибич и се преместват да живеят там мисля че през 1950 година докато леля Ивана остава в Добруджата в сел.Владимирово.А колкото до "странната" за много фамилия ВИНДЕВИ информацията ми от дядо е че това било някакъв вид прякор на неговата прабаба.Викали и баба ВИНДЬОВИЦА.Така че набързо се опитах да нахвърля основни щрихи от моята рода и дано тия редове се прочетът от някой който има информация за историята на родът ми в село Гешаново а и защо не да имам и "живи" роднини които да живеят там.Можете също да ми пишете и на СКАЙП: ziko-2
Александър Ястров - 09.04.2012
г-н Виндев. в с.Главан Силистра ли се отбихте.в моето село Главан Силистренско.нямаме такава фамилия.имаме всякви други.
Александър Ястров - 09.04.2012
В с.Главан силистренско.съществуват следните родове:ВИШЕНТИ, ГРОЗДАЛЯТА,СЕМКОЛАРОВИ, ХУБУУКОЛЮВИТЕ,МОРВАЛЯТА,ДУЛЮУЧЕНТИ,ДОБРИДЖИЛИЕВИТЕ,КАТРАНДЖИЕВИ,КАРАУЛОВТИ,ГЕРОЮВТИ,МИТИНКИТЕ, КОЛИБИКОВИТЕ,ЖЕКУВЧЕНТИ,ШИКОВИ,МУСОВИТЕ,и др.
Велизар Виндев - 30.06.2012
За село Гешаново става на въпрос.До Карапелит.Там е родното село на дядо ми.Дори той не му викаше Гешаново а ни разказваше за него със старото му име КОНАК.
Янкова - 26.09.2014
Моят баща Желю Янков Костов е роден през 1923 г. в Поручик Гешаново, бил е 11- то дете прекарал е там детството си и имам роднини който не познавам!
Георги - 08.10.2014
Главанци от всички земни кълбета :) Заповядайте във Фейсбук групата "Моят род е от село Главан", https://www.facebook.com/groups/glavan.glavan
Веселин - 10.04.2015
азсъм.село.Конак.обл.Тарговище.имали.Железови.и.карадомузовите.касаЙоргвите.пишетми.някой.родове.на.България.прочете.книгата.Стефан.Цанев.там.пише.165гпредихриста
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com