banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Никулден (6 декември)
Категория: Празници и традиции
Автор: Росица Жекова

Свети Никола - Побеждаващият светец

Свети Никола е един от обичаните светци. И не е случайно, че освен на 6 декември и на 9/22/ май хората почитат паметта му. Днес светите му мощи се съхраняват в град Бари, Италия. Всеки четвъртък със специална служба църквата му отдава почит. С такава ежеседмична прослава се удостоява единствено свети Йоан Кръстител.

Свети

Свети Никола се родил през втората половина на ІІІ век в ликийския град Патра. Чичо му, епископ на града, приел племенника си в храма и оттук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола си отива от този свят в почит и признание на преклонна възраст. Тялото му останало нетленно и излъчвало благовоние.
Известно е, че Свети Никола е почитан от всички моряци и рибари. Народът ни вярва, че светецът плава на златен кораб и винаги пристига там, където има нужда от неговата помощ. При построяването на нова лодка или кораб се вгражда иконата му, за да се усмиряват морските стихии. Рибарските съпруги в миналото потапяли три пъти иконата със Свети Никола в морето, за да се върнат мъжете им живи и здрави на сушата. Банкерите и търговците също са го избрали за свой покровител. Светецът пази не само от природни бедствия, но и от крадци. Малко известно е, че защитава и бедните, несправедливо осъдените, затворниците и неомъжените моми. Ако някоя девойка иска да се задоми добре е да отиде рано сутринта в църквата и да остави цветя и дарове на иконата на Свети Никола. Иконописците го изобразяват с червени архиерейски одежди, достолепен и беловлас, благославящ със затворено евангелие. Но в представите на народа ни той е силен и красив момък, който лети над моретата и спасява изпадналите в беда.
Има различни легенди за Побеждаващият светец, в една от тях се разказва как с кост от шаран запълнил дупка в потъваща лодка и така спасил рибаря, в друга, че шаранът е негов помощник. Тази сладководна риба неизменно трябва да присъства на трапезата на празника. Преди това с обредния хляб се освещава в църквата. Кръхчето - така наричат костта между тялото и главата на рибата – се пришивало в шапчиците на бебетата, за да ги пази от лошото.
Във всеки български край хората имат своя легенда и свои обичаи свързани със Свети Никола. Много надежди и молби към него са отправяли българите през вековете и старите хора казват, че той откликвал и помагал.
Добрият Дядо Коледа всъщност е Свети Никола! На този ден се славят имената на Никола, Николина, Николай, Николета, Кольо, Кунка и всички производни на тези имена.

Вижте още:
- Шаран за Никулден

Коментари
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com