banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Бялград (крепост)
Категория: Забележителности
Автор: Росица Жекова

Ако неведоми или ведоми пътища някога те отведат в селцето с име на птица - село Гугутка - не забравяй да „превземеш” Бялград. Не иде реч за столицата на западната ни съседка Сърбия. Така се казва крепостта до селцето. Издига белите си крепостни стени на 2 километра от село Крепостта БялградГугутка още от XII век. Зидана е с варовикови камъни и от там идва името й. Специалистите допускат, че за да е запазена 8 века вероятно след падането на България под турско робство, в българската крепост се е настанил някой турски велможа и е извършил укрепителен ремонт. Още личат основите на малка църква. Крепостната стена, запазена и до днес, е висока 8 метра, дълга около 550 м и е с дебелина 2 метра. Може да се види донжонът. Това е много здрава кула, която във военно време служи за последна защитна позиция, а в мирно като затвор. Името на крепостта Бял град произлиза от белия на цвят варовик, от който са построени крепостните стени и сградите.

Коментари
Елена - 24.06.2009
Не знам дали авторката е посещавала крепостта, но аз не съветвам никой да го прави. Даже и да успеете да я намерите, което е доста съмнително, нищо не можете да видите. Всичко е обрасло в разтителност.
Елена - 24.06.2009
Не знам от къде е тази снимка, но лично аз не съм видяла нищо подобно. Видях единствено донжона и то от разстояние 20 м, защото не можеше да се стигне по-близо. Една ръждясала табела в селото показва посоката за крепостта. За пътя да не говорим, ако искате да си разбиете колата, давайте. давайте, но накъде? Ако имате късмет, ще срещнете някой местен и той ще ви упъти. По неговите упътвания да намерите почти скритата пътека за крепостта си е чист късмет. И аз бях подлъгана от подобни статии и резултатът беше един загубен ден, повредена кола и нищо като като гледка.
Наско - 03.03.2010
Снимката е от Велики Преслав
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com