banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: село Маточина
Категория: Градове
Автор: Росица Жекова

село Маточина

Има едно българско селце с дъхаво име – Маточина! Цъфнало е до самия десен бряг на река Тунджа, само на 40 км североизточно от Свиленград, съвсем близо до българо-турската граница. Днес селцето е населявано от не повече от 50 души. Ако любопитството те заведе там, не се стряскай, че селцето се намира зад телени ограждения. Кльон се нарича теленото ограждение, тъжна останка от недалечното минало. Всяко гранично селище е било „пазено” и така от врага. Крепостта Букелон (wikipedia)Преди векове около селото е имало голяма дъбова гора, пълна с дивеч. В далечната 1664 година султан Мохамед е написал в дневника си, че е ловувал около село Фикла. Фикла в последствие се преобразува на - с това име селото просъществувало чак до 30-те години на миналия XX век. Името „Маточина” му е дадено, разбира се, заради изобилието на билката, ухаеща наоколо. Преди 12 века в близката местност, която хората наричат Декили кая/в превод от турски прав, побит камък/, тогавашните хора са изсекли църква. Запазена е легенда, че църквата първоначално е била старо светилище. В съществуващата някога наблизо пещера били скрити статуи на древни божества, целите от злато. Простосмъртните можели да видят златните статуи единствено в деня на божествата. Жреците ревниво пазели през останалото време златните тотеми. Легендата мълчи какво е станало с тях после. Днес можеш да се изкачиш по изсечените стъпала, които водят към билото на възвишението. Там е скалният храм. В него се влиза през малък засводен коридор дълъг 4,20 метра, висок 3 метра. След коридора следва правоъгълно помещение, дълго около 10 метра. Няма да описвам какво е усещането да се докоснеш до този древен православен храм! Откъм северната страна на селото можеш да видиш самотна кула с изронени стени. Вероятно тази кула „помни” голямото сражение между войските на готите и император Валент през 387 година. Императорът загива в боя, готите разбиват римската му армия. Крепостта Букелон е построена през римската епоха, но е достроявана през вековете. Останал е един кръстов монограм, изработен от тухли встрани от входната врата на кулата. Разчита се името на българския цар Михаил. През 1328 нашият цар повежда войската ни срещу Андроник ІІІ. Специалистите допускат, че по време на този поход той е възобновил крепостта.
Крепостта Букелон е пазила града Одрин от нашественици от север. Това е и най-добре запазената военна сграда в страната ни. Интересното е, че на последния трети етаж на кулата са си направили малък параклис. Там са се черкували защитниците на кулата. Прави ли ти впечатление, че хората тогава не са забравяли да се погрижат за душите си?
Всеки е чувал за императора Балдуин Фландърски. Цар Калоян близо до тази крепост точно на 14.04.1205 година разбива рицарската му армия и го пленява.
Около селото, както ти разказах, ухае на билката маточина.....за съжаление с много кръв е напоена земята, където расте днес цветето...НО е хубаво там, където някога се е леело кръв, днес да цъфтят цветя!!! Това се случва само в нашата България!!!

Коментари
Тихомира - 21.08.2008
Хубава статия!Благодаря ви!
jivko - 04.12.2008
haresvami kulata
Лилия 15. 11 .2009г - 15.11.2009
Кулата е хубава ,а селото загадачно;Заслужава си да ги посетиш!
миглена - 15.11.2009
много хубава статия:)
кольо - 03.01.2010
Статията е добра.В района има около 52 пещери,пръснати от Курт кая,покрай Варник и до. Вичови върби
toni - 06.01.2010
хубава статия! ако някой се интересува има сайт на село Маточина www.matochina.hit.bg
Димитър Димитров - 11.03.2011
Това е един хубав,чудесен и прекрасен кът от нашата родина
Дани - 18.01.2012
Това е едно от моите любими места. Имала съм щастието да изживея детството си тук на това място през през всички ваканции. Благодаря Ви, че създадохте тази сайт.
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com