banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Игнажден (20 декември)
Категория: Празници и традиции
Автор: Росица Жекова

ИГНАЖДЕН

Вероятно всеки има своя съкровен детски спомен от онези „забранени” празници. Някои от нас са имали изпитанието да се родят във време, когато в графа религия се пишеше…атеизъм. Едни ще ме разберат, други се радвам, че няма да могат! Във всяко семейство се намираше по някоя баба или друг възрастен човек, който скришом да посвети децата в някой от тези „забранени” празници. Един ден в годината баба казваше: „Днес е денят, в който се е замъчила Божата Майка”, детската ми главица нищо не разбираше, но по сериозността на бабиния глас несъзнателно усещах, че днес е много важен ден! Свети великомъченик Игнатий БогоносецДенят бил 20 декември! Искам да разкажа на всички, които идват в този български сайт за това, което научих през годините за този особен ден от моето детство. Нашата православна църква слави по Грегорианския календар денят на Свети великомъченик Игнатий Богоносец. На същия ден православните ни братя и сестри, които почитат Юлианският календар празнуват Никулден. Някога през II век Исус Христос обяснава на хората кой е най-голям измежду себеподобните и посочва едно дете в тълпата. Смята се, че това дете е било бъдещият светец. Това дете в последствие става ученик на свети Йоан Богослов, после епископ в Антиохийската църква, енорияшите му го наричат Игнатий Богоносец. Римският император Траян Деций го осъжда на смърт, заради вярата му. Разкъсан от лъвове той загива мъченически. Аз лично не мога да си представя колко силна трябва да е вярата в Бога, колко твърди убеждения трябва да имаш, за да загинеш по този начин за нея. Вероятно от подобна сила и твърдост на духа се ражда светостта!

Нашият народ нарича празника с много имена - Игнажден, Идинажден, Идинак, Игнатовден, Млада госина, Млад ден, Нов ден, Поляз, Полазовден. Казват, че от този ден започва Новата година. Старите българи се подготвяли за Коледните празници, на този ден се колело прасето. Месят се колачета за всички от семейството. Отщипвало се едно парченце от тестото и се изсушавало за цяр срещу болки в стомаха и сърдечни бодежи. От второто отделено парче от тестото се правел кръст. Този кръст се поставял над вратата да пази дома. Интересно е приготвянето на хляба за Игнажден. Месел се от две девойки - първородната и изтърсачето. Добавяли са лековити билки и са играели хоро около нощвите. Колко ли вълшебно и магическо е изглеждало всичко това? Мога само да гадая, но в едно съм сигурна - празниците на моя народ са КРАСИВИ!!! Може би денят на светеца Богоносец е най-наситения с човешките надежди. На този ден се гадае почти за всичко! Гадаело се за идващата година. С трепет стопаните очакват какъв човек ще прекрачи прага на дома им. Този човек бил полазника. Смятало се, че ако е лош и годината ще е такава. Полазникът не бивало да влиза с празни ръце в дома. На този ден хората не бивало да дават пари назаем, за да не им избяга късмета. Други вярвали, че ако вземеш символична сума назаем от някой късметлия, ще ти върви през цялата година. Неомъжените девойки посипвали семена ечемик на дръвника с думите „Който ми е на късмет, да дойде нощес да го жънем заедно!” Взимала в едната си ръка семенца от дръвника, а с другата тресчици. Четен брой ли са тресчиците нямало да има сватба идната година. Семенцата поставяла под възглавницата и който момък й се присъни – той ще е бъдещия съпруг. Предричало се и времето - ясен ли е 20 декември през април ще има суша. Вали ли, април ще е дъждовен и плодороден. Хубаво е ако вали сняг на този ден. Облачно ли е – реколтата ще е добра и много мед ще съберат пчелиците. Интересно е, че някога дедите ни са вярвали, че ако на този ден те срещне поп или отнякъде изкочи заек....не е на добро. Но ако лисица пресече пътя ти или срещнеш циганин - очакват те много хубави неща. Някои сигурно ще попитат защо попа е на лошо, а циганинът на добро. За попа историята мълчи. А за циганина...просто е чудесно на този ден да те срещне човек с весела и пълна душа. В това са вярвали нашите предци. Да се славят имената на Игнат, Пламен, Огнян.

Коментари
Hristos - 07.12.2008
OMFG, nali Isus uj e bojii sin, ima samo 1 bog, em togava kak moje da e bojii sin i bog?! Kakva bojiq maika?! Isus e kazal "Ba6tata e po-velik ot mene i az izpulnqvam negovata volq" Pravoslavnata psevdohristiqnska religiq SUX!!!!! ISUS NE E BOG, A BOJII SIN!!! Iehova e bog!!!
Марио - 20.12.2009
На Български: Пости се, коли се прасе, не се канят гости, пари на заем- Не, а останалото си остава в миналото :?
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com