banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: град Берковица
Категория: Градове
Автор: Росица Жекова

Берковица - Стремителният град

В северното подножие на Западна Стара планина има един град, населяван от около 17 000 души. На него е кръстен ледник на остров Ливингстън в континента Антрактида. Намира се само на 89 км северно е от столицата София. Това е град Берковица! Предполага се, че името на градчето идва от тракийската дума „бер”, която означава „стремителен”, „бърз”.
През първото хилядолетие преди новата ера този край е бил обитаван от мизите, в средата на хилядолетието отсяда и сродното тракийско племе трибали. Те отглеждали овце с червеномеден цвят и пшеница, обработвали желязо и добивали злато в поречията на река Златица и Врещеница. После в местността се заселват римляните, които способстват за развитието на романизирането на местното население. Развиват икономиката и културата.
За първи път Берковица се споменава писмено в документ от 1491 година. През турското робство се развива като занаятчийско селище. Предимно развито дървообработване и грънчарство.
Тук живеят потомците на онези славни българи, чиито сърца не траели поробителя. Жителите на градчето участвали във въстанието на Константин и Фружин през 1403 година, в Чипровското въстание през 1688 година, във въстанието, предвождано от Манчо Пунин през 1836 година, както и в това от 1837 година. Медния звън на часовниковата кула е отмервал славното време на Берковица. В центъра на града от 1792 годБерковицаина и до днес има часовникова кула, превърнала се в знак на Берковица. Същия звън е будил и Иван Вазов. Живял и работил в много интересна къща. Таваните й са покрити с дърворезба, има оригинални камини, долапи и полици. Но всъщност обстановката на тази къща е запазена и до днес –превърната е в къща-музей. Нека влезем и усетим атмосферата. Ще успеем ли да открием за себе си дали обстановката в поредния му дом е помогнала да „улови” нови думи? Всеки трябва да знае, че Вазов е работил с около 50 000 думи. Това е твърде много и малко народи могат да се похвалят с такъв творец! В берковския си дом той е създал „Грамада” и повестта „Митрофан и Дормидолски”. Сами ще видим документалната експозиция, която разказва за Берковския период в твочеството му.

„В свободни от занятие дни правех на кон радостни излети с млада дружина берковчани. Упоен от шума на кристалните планински потоци, от дъхът на тревите и цветята, от младостта си и от всичко, от всичко. В Берковица за пръв път обикнах страстно величествената природа.” Иван Вазов

Казват, че за да усетиш един човек, добре е да видиш къщата му. Запазените и до днес къщи ще ни пренесат в миналото на берковчани. Шишковата къща е построена през IXX век от италиански майстори. Сградата е с пластична орнаментика и оцветяване в два цвята. Кръстевата къща е строена в средата на същия век. С типичната възрожденска архитектура с еркерно излизане на втория етаж от изток-тип софа. На южната страна е оформен чардак. През 1986 година е преизградена изцяло, като е запазен архитектурния стил. Сега функционира като клуб-ресторант. Не можем да не посетим и Сърбинската къща, строена през IXX век. Типичната възрожденска къща е архитектурно-строителен паметник на културата. Впечатлява с дърворезбените мотиви по вратите и долапите, с автентичния начин на отопление на помещенията и банята. От 1992 година в нея е уредена етнографска експозиция. Запазена е в автентичния си вид - без подмяна на основните конструкции и стени.
За Берковица казват, че е градът надживял империя! Така е, защото само най-силните и истинските неща могат да направят това! И няма съмнение, че това е българският град, който според думите на поета ще омае и света!

Коментари
мел - 24.07.2008
невероятен сайт
Ваня - 01.04.2009
Защо спряхте с новите материали?Защо Росица Жекова не пише???
Вили - 29.03.2012
Много хубаво описание на Берковица! Браво
:) - 14.04.2012
Само да кажа, че часовниковата кула е създадена 1762, а не 1792!
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com