banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Лоза
Категория: Растителни видове
Автор: Божидар Караиванов

Научаваме за гроздовете и лозите от египетските папируси, гръцките барелефи, римските мозайки, фреските на Средновековието… Хората отглеждат лозата от 3500 години. Днес тя покрива склоновете в целия свят от Крит до Калифорния, от Франция до Китай и от Австралия до Германия.

Начало
Предполага се, че познатата ни днес лоза идва от бреговете на Черно море. С времето тя се разпространява в Европа и Централна Азия, където се смесва с дивите видове и оттук се създават 5000-те сорта на европейското лозарство. Интересен факт е, че похватите, които древните лозари – финикийци, евреи и гърци – са използвали са много близки до днешните: подрязване, гроздобер. Благодарение на древните гръцки търговци-мореплаватели лозата бива разпространена по-късно и в Северна Африка. Римляните пък допринсят за разпространението на виното.

Повече за лозата като такава...
Както споменахме вече, днес са познати около 5000 сорта лози. Този пълзящ храст достига височина от 3-4 метра в диво състояние или като асма. Дава кисело-сладки плодове със зелен, жълт, червен или черен цвят, съдържащи семки. Лозата е лесно приспособима, но вирее най-добре в умерени слънчеви климати. Понася добре сушата и температурните промени, но е застрашена от измръзвания, слани и продължителни валежи при разтежа. Освен климатичните условия обаче лозата трябва да се бори и с един друг голям враг – насекомите. Най-голяма опасност за нея представляват червените паяци и филоксерата. В края на XIX век тази листна въшка унищожава голяма част от европейските лозя.

ЛозаГроздобер
Според областите лозата цъфти през май-юни и дава плод през октомври-ноември. Гроздоберът се провежда от края на лятото и през септември за южните лозя до средата на есента за северните. Изборът на датата е от голямо значение, особено за големите вина: от това зависи доброто съдържание на захар и киселинността на гроздето.

Интересни факти:
- Всеки лозов ред в прочутия френски град Бордо започва с розов храст. Това не е украса, а сигнал за тревога: розата, податлива на същите болести и паразити като лозата, първа ще пострада при зараза.
- Намерени са вкаменелости от семена и листа от дива лоза в Гренладия: те са на 50 милиона години.

Използвани източници:
- енциклопедия Цялата вселена (Fabbri Prima)

Коментари
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com