banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: град Тутракан
Категория: Градове
Автор: Мирослав Петров

Град Тутракан се намира в Силистренска област, разположен е на брега на река Дунав между градовете Русе /61 км/ и Силистра /62 км/. Изложен е пред погледите на всички чужденци, пътуващи по реката. Броят на жителите през годините коренно се променя: 1880 г. – 7172 ж., 1910 - 10 490ж., 1946 – 7183 ж., 1992 – 11573 ж., 1997 год – 11 045 ж.
През античността градът е известен като Трансмариска. Все още има останки от крепостта, т.нар. Римска стена. По време на османското владичество Тутракан е рибарско селище с мелници във водите на Дунав. Превземан е от руския генералисимус Александър Василевич Суворов. На негово име има площад и паметна плоча в долната част на града. След Освобождението градът е околийски център с развити Тутраканриболов и земеделие. От 1913 до 1940 год. е в пределите на Румъния. Тогава е силна „крепост”, превзета от българската войска /1916/. Днес в Тутракан се развива промишленост – произвеждат се печатни платки, газови печки и котлони, резервни части, конопени изделия, строят се лодки и др.. Две са рибните борси в близост до реката, което прави града важна риболовна база. Качествени облекла произвежда шивашка фирма “Леопард”. Във фабрика „Лодкостроител” пък се произвеждат лодки, водни колела и яхти. Строителни, транспортни, дървообработващи частни фирми са търсени в града и извън него. В околностите се подновяват кайсиеви градини и лозя, традиционно се отглеждат зърнени култури, слънчоглед, билки; слабо се развива животновъдството. Тутракан е пристанищен град с подходящи условия за обслужване и престой на местен и международен речен транспорт. Тутракан е град с богата просветно-културна дейност. Учениците се обучават в две средно общообразователни училища – СОУ “Йордан Йовков” и СОУ “Христо Ботев”. В читалище „Н. Вапцаров”, основано през 1873, отлично се развива културно-масовата дейност. Едни от главните забележителности на града са музеят на дунавския риболов и лодкостроене, който е единственият по поречието на река Дунав, църквата „Св. Никола” /от 1864 год./, Обреден дом, паметници на Панайот Хитов / източно от града/, на Васил Левски, Христо Ботев, Таньо Стоянов-Воеводата.
Западно от града е единственото местонахождение у нас на блатен кипарис.

Етнографският музей “Дунавски риболов и лодкостроене”
Етнографският музей “Дунавски риболов и лодкостроене” в град Тутракан е открит на 3.IX.1974 г. и е единствен в страните по поречието на р.Дунав. Създаден е за да съхрани богатата материална и духовна култура, обществено устройство и бит на българите от крайдунавските рибарски селища. Неслучайно музеят се намира в Тутракан, защото риболовът е основен поминък на населението в този край от древността до днес. В края на ХІХ и началото на ХХ век градът се утвърждава като център на дунавския риболов. Оттук се изнася риба, Рибарска мрежарибено масло, черен хайвер за вътрешността на страната и в редица европейски страни. Експозицията е подредена в 7 зали и 2 интериора, в сграда – паметник на културата от началото на ХХ в. В хронологическа последователност са представени оригинални риболовни уреди от древността и използвани в съвремието уреди и съоръжения. Показани са оригинални въдици от кост и мед, харпуни, глинени тежести за рибарски мрежи, железни сапкъни, кърмаци, различни видове мрежи, изработвани от растителни влакна от тутраканските рибари – орие, дифан, ян, ласперник, чигарница, сетка, скомбрелница, уклейник, сертме и др. Освен мрежести съоръжения са представени и кукести уреди за риболов. Фотоси и графики обясняват начина на риболов в селищата по Долния Дунав. Освен показаните риболовни принадлежности се добива представа за обществената организация на риболовците, сметководството, вътрешната уредба на жилищата им, духовната им култура. Място е отделено и на лодкостроенето, което се развива в този край още от римския период, когато в античния кастел е имало работилница за ремонт на плавателни съдове. В края на ХІХ век лодки от Тутракан се изнасят в Румъния, Сърбия, Австрия и др.

Статията ни беше любезно предоставена от muzei.10bclass.com

Коментари
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com