banner
Навигация
Виж още
България
Времето днес
Връзки
България
Заглавие: Ябълка (Malus domestica)
Категория: Растителни видове
Автор: -

Ябълка (Malus domestica)Ябълката на раздора, земна ябълка, адамова ябълка, ябълка на изкушението – плодът на греха. Ябълката винаги е играла централна роля в мисленето на човека и съответно е била олицетворение на всичко заоблено с размер между черешата и тиквата. А всъщ ност плодът, с който Ева съблазнила Адам съвсем не е била ябълка, а забраненият „плод от дървото на познанието” – в Индия това се оказал бананът.
Вечна е любовта на човека към ябълката – чудното растение, което краси живота ни и с хубостта на цъфналото пролетно дърво, и със съвършените форми на плодовете си, криещи безценни богатства.
От древни времена тя е била символичен образ в приказките и митовете: от Снежанка, която се спасила от злото, като изплюла отровното парче ябълка, до Вилхелм Тел, който превръща ябълката в символ на въстанието на швейцарците срещу омразното владичество на Хабсбургите.
При по-трезво наблюдение ябълката показва още доста неща. Тя е най-познатото плодно дърво. Спада към семейство розови, посемейство ябълчеви. Среща се и в див вид, култивира се почти навсякъде. Обикновено дръвчето достига височина от 10м. Цъфти в розово-бяло. Както и други плодове, ябълките са самостенирилни, цветовете, опрашени с прашец от същия сорт, не дават плод.
Днес има около 20 000 сорта култивирани ябълки, получени при кръстосване с други видове. Разликите във времето на узряване, формата, аромата и вкуса, вида на кората и сърцевината са толкова големи, че с тях се занимава цяла наука – помология. Ябълките растат навсякъде по Земята, Изискванията към отглеждането им и възможностите за това са най-разнообразни. По принцип те се определят от природни и икономически фактори. Ябълката обича хладни райони с доста висока влажностна въздух. За отбелязване е обаче, че ябълките в България съдържат 2-3 пъти повече захари в сравнение с ябълките от северните страни с по-хладен климат. Ябълковата култура е една от най-разпространените сред овощните видове у нас. Броят на ябълковите сортове е много голям и с различно време на узряване – от юли до края на октомври. Благодарение на добрата им съхраняемост зимните сортове могат да се използват в прясно състояние през цялата зима. По засети площи и по големина на реколтата ябълката държи първото място сред плодните дървета в цял свят. Тя е може би най-популярният плод в цяла Европа. Освен това ябълката е любим плод на много народи. В Германия например 85% от домакинствата употребяват редовно ябълки – два милиона тона годишно. А една аглийска поговорка гласи: „An apple a day may indeed keep the doctor away” (По една ябълка на ден – и лекарят ще е далеч от мен). Това е наистина така, защото ябълката е и храна, и лекарство.
По физиологични норми човек би трябвало да изяжда по 48 кг ябълки годишно, от тях 35-40% може да са консервирани.

Използвани източници:
- Ябълката - вълшебният плод на здравето, издателство Хомо Футуру

Коментари
petar - 05.11.2008
Super :D
Ralica - 12.11.2008
DAAAAAAAAA ZA TOWA IMAME 120 DKA QBYLKI :)))))) I SINI SLIVA AMA TOE DRUG VYPROS :dd
http://samoistina.at.ua/ - 07.05.2009
http://samoistina.at.ua/
Митко - 06.04.2011
В Библията не пише какъв е "плода на греха", а идеята за ябълката идва от езическата митология.
Коментар:
Име:
През коя година приемаме, че е създадена българската държава?:

* Моля, пишете на кирилица.
Екип
Всички права запазени ©2007 Information-BG.Com